*Nettavisen* Økonomi.

DNB: Asylstrømmen øker verdiskapningen, men også ledigheten

Asylstrømmen til Norge slår positivt ut på verdiskapningen, men gir utfordringer på arbeidsmarkedet i årene som kommer, mener DNB Markets. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Oslo (NTB): Asylstrømmen til Norge påvirker anslagene DNB Markets gjør for norsk økonomi framover. Det blir både større verdiskapning og høyere ledighet, ifølge DNBs økonomiske utsikter for desember.

09.12.15 13:16

Asylstrømmen til Norge gjør at DNB Markets oppjusterer anslagene over veksten i økonomien, men også ledighetsanslagene.

Uten den krevende asylstrømmen ville vekstraten vært lavere i DNB Markets økonomiske utsikter for desember. I rapporten anslås veksten i BNP for fastlandet til å bli 1,5 prosent i 2015 og 1,2 prosent i 2016.

Høyere ledighet
Asylsøkerne som får stønad og livsopphold, bidrar ifølge rapporten til økt disponibel inntekt og privat forbruk de kommende to årene.

DNB tror også at ledigheten vil stige til 4,7 prosent neste år, før den går ytterligere i været til 5,3 prosent i 2017 og 5,6 prosent i 2018. Dette blant annet fordi asylstrømmen vil øke arbeidsstyrken med 24.000 personer ifølge DNBs anslag.

Kronestyrking
Meglerhuset mener at kronen vil styrke seg. Dette fordi DNB Markets ikke har tro på at oljeprisen vil holde seg på dagens nivå rundt 40 dollar fatet.

– Vi mener fortsatt kronen er svakere enn hva selv svakere utsikter for norsk økonomi tilsier. Norges Bank vil fortsette kronekjøpene, og med det støtte en sterkere NOK. Kronen er kraftig underpriset, både absolutt og relativt, heter det i rapporten.

DNB holder en knapp på at Norges Bank vil sette ned renten i kommende uke. Men etter det vil det ta tid før neste rentekutt kommer. DNB tror det skjer i september neste år, og at renten da vil bli satt ned til 0,25 prosent. Inflasjonen vil fortsatt være høy neste år, men avta i 2017 og komme ned mot 1 prosent i 2018, heter det i rapporten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.