Gå til sidens hovedinnhold

DNB: - Det ser bedre ut enn på lenge

Sterkt global vekstbilde ved årsskiftet gjør DNB Markets til optimister.

- Fjoråret ble preget av lav volatilitet og høy avkastning i de globale aksjemarkedene. Dette til tross for at flere sentralbanker så smått startet prosessen med å gjøre pengepolitikken noe mindre ekspansiv, innleder seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en morgenrapport tirsdag.

I valutamarkedet ble 2017 preget av dollarens kraftige svekkelse i begynnelsen av året, samt den norske kronens svekkelse utover høsten – som kom til tross for en vesentlig oppgang i oljeprisen.

- Det globale vekstbildet ble sterkere enn ventet, særlig i eurosonen, og utsiktene ved inngangen til det nye året ser bedre ut enn på lenge, skriver Magnussen.

DNBs prognoser for den globale veksten ble justert opp ved en oppdatering i begynnelsen av desember.

- Utviklingen siden har ikke gitt grunnlag for å endre dette synet. En rekke usikkerhetsfaktorer som vi var bekymret for ved starten av 2017 slo ikke til. Det gjaldt både Trumps trusler om handelskrig, og de mange valgene i Europa. Det betyr likevel ikke at det fortsatt finnes en rekke risikofaktorer der ute som kan gjøre 2018 mer turbulent enn fjoråret. Sentralbankene vil eksempelvis fortsette å fjerne stimulanser, mens politiske begivenheter igjen kan komme høyt på dagsordenen, f.eks. det italienske valget som skal avholdes 4. mars. Trump har fortsatt intensjoner om å bedre USAs posisjon handelsmessig, men har foreløpig holdt seg til reforhandlinger av NAFTA-avtalen. Med skattereformen på plass, kan det være at Trump vil sette større press på handelsmessige forhold fremover, skriver Magnussen.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

Fant døde blåmeiser på nyttårsaften: - Småfuglene våre dør av skrekk

Kommentarer til denne saken