NA24.no

DNB har gitt gullkortet tilbake

Tidligere finansminister Kristin Halvorsens kanskje mest kjente øyeblikk, var da hun på en pressekonferanse lovet at de skulle redde norske banker under finanskrisen ved å dra frem «gullkortet», noe som ga bankene finansiell sikkerhet i norske statsobligasjoner.
Tidligere finansminister Kristin Halvorsens kanskje mest kjente øyeblikk, var da hun på en pressekonferanse lovet at de skulle redde norske banker under finanskrisen ved å dra frem «gullkortet», noe som ga bankene finansiell sikkerhet i norske statsobligasjoner. (Montasje/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
DNB har betalt siste avdrag på det såkalte gullkortet banken fikk fra tidligere finansminister Kristin Halvorsen i 2008.

Det kan bidra til billigere lån for vanlige bankkunder, tror analytiker.

– Bankenes marginer på utlån har økt jevnt det siste året, og konkurransen mellom bankene er hard, særlig innen boliglån. Bankene kan finansiere seg billigere. Det vil gi lavere rente på boliglån i høst, hvis det ikke skjer noe uventet i økonomien, sier analysesjef for kreditt i Swedbank, Pål Ringholm, til Dagens Næringsliv.

Brukte 118 milliarder
Finanskrisen for seks år siden gjorde at flere banker gikk over ende, og i Norge førte krisen til at vanlige banker ikke fikk lånt penger i finansmarkedet. Det kunne ført til at vanlige folk ikke ville få lån, men en pakke på 350 milliarder kroner i rimelig finansiering til bankene fra finansminister Kristin Halvorsen ble redningen.

Av ordningen brukte bankene på det meste 230 milliarder kroner. DNB sto for drøyt halvparten – omtrent 118 millioner.

Ser mørkere på fremtiden
DnB Markets meldte onsdag at de venter svak vekst neste år og fortsatt lav rente i hvert fall halvannet år fram i tid.

Uendret lånerente, stabil lønnsvekst og litt dyrere varer er noe av det DnB Markets legger til grunn for den økonomiske utviklingen i Norge neste år.

Et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent vil senke veksten i BNP fra 2-tallet i år til 1,6 prosent neste år, antar analytikerne i landets største meglerhus. 

Les mer: Spår skattekutt og lave renter

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere