*Nettavisen* Økonomi.

DNB kan tape fem milliarder på oljeserviceindustrien

DNB Sjef Rune Bjerke holdt en presentasjon for norske og internasjonale investorer i London onsdag. Foto: Olav Mellingsæter (DNB)

Frykter at ti prosent av lånene til offshoreselskap kan gå tapt.

25.11.15 22:21

- Vi regner med at utlånstapene kommer til å krabbe noe oppover. Ikke minst mener vi at en del aktører innenfor offshore eller servicebedrifter til oljevirksomheten kommer til å få store problemer,sier DNB-sjef Rune Bjerke til Dagens Næringslivs papirutgave. i forbindelse med et investormøte i London onsdag.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå er det ventet at investeringene innen olje og gass blir 171 milliarder neste år, det er 15 milliarder lavere enn tidligere anslag.

Det meste av DNBs låneportefølje til offshoreselskaper går til rigg og offshore serviceskip.

Bankens verste anslag, etter en stresstest, er at ti prosent av disse lånene kan gå tapt. Det tilsvarer fem milliarder kroner.

Banker og kunder vil forsøke å hindre en full krise ved å refinansiere gjelden, kutte kostnader og få til sammenslåinger, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg tror det er en betydelig oppside ved at selskapene tar grep før de havner på stupet. Bankene vil også bidra, og mange av selskapene har sterke eiere som er villige til å komme med egenkapital før det er for sent, sier Harald Serck-Hanssen, leder for storkunder i DNB til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.