Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

DNB Markets: - Det brygger opp til storm i desember

Makroøkonom Magne Østnor i DNB Markets tror på en turbulent desember måned for markedene.
Makroøkonom Magne Østnor i DNB Markets tror på en turbulent desember måned for markedene. Foto: (DNB)
DNB Markets om desember: - Det brygger opp til storm i markedene

Desember tegner til å bli en svært spennende måned i finansmarkedene. Det skriver analytiker i DNB Markets Magne Østnor i en rapport mandag morgen.

- Til tross for at november er på hell og juleforberedelsene er i gang, er det lite som tyder på at vi går en rolig førjulstid i møte i finansmarkedene. Snarere tvert i mot, skriver Østnor.

De norske nøkkeltallene peker mot fortsatt brems i norsk økonomi, men foreløpig ingen bråstans, mener Østnor.

Rentemøter en mass

I løpet av desember er det rentemøte i Australia, Canada, eurosonen, New Zealand, Sveits, UK, Sverige, USA og Japan. For ikke å glemme Norge. Og atskillige fremvoksende økonomier. Av de ti nevnte landene, skal vi ikke utelukke ytterligere lemping av pengepolitikken i syv av dem, mens en sentralbank er ventet å stramme til.

Australia, Canada og eurosonen har rentemøter denne uken, og av de tre er utvilsomt møtet i ECB det viktigste.

- Siden forrige møte i slutten av oktober, har forventningene til ytterligere tiltak fra ECB tiltatt. Risikoen for at inflasjonen ikke vil ta seg opp i tråd med ECBs prognoser har steget den siste tiden. Så har da sentralbanksjef Draghi gått langt i å varsle ytterligere tiltak, og det har gått også rykter om at ECB ser på muligheten for en todelt styringsrente eller kjøp av selskaps- og/eller kredittkortgjeld. Mens forventningene i markedet er skrudd høyt, har da også ECB ved tidligere anledninger hatt en tendens til å levere mer enn markedet forventer, skriver Østnor.

OPEC og IMF i fokus

I dag er det ventet at det internasjonale pengefondet (IMF) tar den endelige beslutningen om å inkludere yuan i SDR, IMFs egne reservevaluta. Det skjer etter at staben i IMF ga tommel opp for to uker siden.

- Vi skal ikke glemme fredagens OPEC-møte. Selv om et kutt i kvotene ville økt inntektene for Saudi Arabia på kort sikt, tror vi de vil stå ved strategien fra ifjor om å presse de dyre fatene ut av markedet, skriver Østnor.

Ingen bråstans, men fortsatt brems

Ledigheten i Norge fortsetter å stige, men steg mindre enn ventet.

- I november ble det 500 flere registrert ledige ifølge NAV, den minste oppgangen i ledigheten siden mai. Selv om ledighetsoppgangen var mindre enn ventet, holdt ledighetsraten seg uendret på 2.9 prosent, som også var ventet på forhånd. Oljebremsen er tydelig, oppgangen er enn så lenge sektorspesifikk og regional, skriver Østnor.

Detaljomsetningen steg

Etter to svake måneder, steg detaljomsetningen mer enn ventet i oktober. Omsetningen steg med 0.9 prosent fra september, 0.4 prosentpoeng høyere enn forventet.

Selv om risikoen for at forbruket var i ferd med å svikte har avtatt, må vi se fortsatt sterk vekst i november og desember for at ikke konsumet i fjerde kvartal skal bli svakt, skriver Østnor.

Forbrukertilliten målt ved ForbrukerMeteret falt ytterligere 2 poeng til -11.4, et nytt rekordlavt nivå.

- Som vanlig er respondentene mest pessimistiske når det gjelder utsiktene for landets økonomi, men vurderer også for sin egen økonomiske situasjon på sitt mest negative siden finanskrisen. Samlet sett reduserer tallene isolert sett sannsynligheten for et rentekutt i desember, tror Østnor.

Tror på kutt i desember

DNB Markets venter imidlertid fortsatt et kutt i desember.

- All den tid vi tror at både ECB og Riksbanken vil lempe pengepolitikken ytterligere i desember samtidig som Norges Bank ønsker å være tidlig ute i en situasjon der rentevåpenet er i ferd med å bli oppbrukt, skriver Østnor.

Fredag kommer ukas viktigste data i form av Norges Banks regionale nettverksundersøkelse.

Viktigheten kommer av at dette er den indikatoren som Norges Bank gir aller mest vekt i sin vurdering av den realøkonomiske situasjonen foran rentemøtet 17. desember.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!