NA24.no

DNB Markets: - For økonomien spiller det ingen rolle hvem som vinner valget


HIPP SOM HAPP: Det spiller trolig ingen rolle om Erna Solberg  eller Jonas Gahr Støre er statsminister etter valget.
HIPP SOM HAPP: Det spiller trolig ingen rolle om Erna Solberg  eller Jonas Gahr Støre er statsminister etter valget. Foto: Berit Roald / Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Storbanken har gått gjennom alle regjeringene siden 70-tallet og kommet til en tydelig konklusjon.

For tiden krangler de politiske partiene i Norge så fillene fyker om hvem som har den beste økonomiske politikken i Norge.

Nå har imidlertid Norges største meglerhus, DNB Markets, sett på saken. 

Les også: Motgangen fortsetter for Ap og Jonas Gahr Støre

De har sett på alle regjeringene i perioden 1970 til 2016, og konklusjonen er tydelig: Det ser ikke ut til å ha noe å si for økonomien om vi har en sosialistisk eller borgerlig regjering. 

ØKONOMISK UTVIKLING: Med Arbeiderpartiett-ledet regjering (a-regjering) og borgerlig regjering (B-regjering)

Den gjennomsnittlige økonomiske veksten i de 30 årene med en regjering ledet av Arbeiderpartiet er 2,7 prosent, ifølge DNBs tall. 

Snittveksten i de 16 årene med borgerlig regjering er - også - 2,7 prosent.

Liten forskjell

- Det vi ser historisk er at det ikke betyr noe for veksttakten i norsk økonomi hvem som sitter i regjering, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, som har gått gjennom tallene, til Nettavisen.

SER INGEN FORSKJELL: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener det ikke er noen forskjell på en rødgrønn og en blå regjering.

Han forklarer dette med at det stort sett er ganske stor grad av enighet mellom de norske partiene.

- De slåss om små ting, men i hovedtrekk er de ganske enige. Samtidig har regjeringene historisk sett måtte lene seg mot sentrum på grunn av sammensetningen i Stortinget. Det fører til at det ikke er veldig store endringer i politikken til tross for regjeringsskifter, sier han.

Les også: Willoch: - Ikke overraskende at Ap sliter

Liker veldig

Han viser til at dagens borgerlige regjering har har økt oljepengebruken, offentlige utgifter og offentlige sysselsetting kraftig de siste fire årene som et svar på oljekrisen.

Tiltakene til den blå regjeringen, med Frp-leder Siv Jensen som finansminister, likner veldig på hva den rødgrønne regjeringen gjorde under finanskrisen, som hadde Kristin Halvorsen (SV) som finansminister.

- Vi vet ikke hva en alternativ regjering ville gjort de siste fire årene, men måten den sittende regjeringen har håndtert krisen på er ikke veldig ulik det opposisjonen hadde gjort, sier Aamdal.

Offentlige utgifter øker

Han understreker at det betyr ikke at man ikke ser en forskjell på hvorvidt det er en Ap-ledet eller en borgerlig regjering, i den økonomiske politikken.

- Offentlige forbruk og offentlig sysselsetting har hatt en tendens til å øke under Ap-regjeringer, og det samme har skattenivået, men det ser ikke ut til å ha vært avgjørende for veksten, sier han.

DNB la onsdag frem prognoser for økonomisk vekst de neste fire årene. I prognosene legger storbanken til grunn at det blir en rødgrønn regjering etter valget i september, noe de fleste meningsmålingene fortsatt tyder på.

Les også: DNB Markets mener norsk økonomi har snudd

Som en følge av dette legger DNB til grunn en begrenset økning i skattene, men det har nesten ingenting å si for anslagene til meglerhuset.

- Samlet sett har dette ubetydelige effekter på anslagene for vekst, renter og valutakurser, sier Aamdal.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere