NA24.no

DNB Markets: - Kina subsidierer zombiebedrifter


Illustrasjonsfoto: Ringvei 2 rundt Beijing 07.12.15.
Illustrasjonsfoto: Ringvei 2 rundt Beijing 07.12.15. Foto: Jason Lee (Reuters / NTB Scanpix)
«Hvis vi produserer et tonn kull, taper vi hundre yuan. Hvis vi ikke produserer, taper vi mye mer»

DNB Markets ser klare tegn til at lokale myndigheter subsidierer zombiebedrifter (se definisjon nederst i artikkelen) for å holde de i live.

Tradisjonelle hjørnesteinsbedrifter utgjør en skikkelig nøtt for kinesiske myndigheter.

Ifølge ferske tall ventes veksten i Kinas økonomi å avta, fra 6,9 prosent i år til 6,4 prosent til neste år.

- Anslaget er to tideler høyere enn tidligere, men årsaken til opprevideringen er langt fra positiv, skriver analytiker i DNB Markets Ole André Kjennerud i en rapport torsdag morgen.

- Kina subsidierer zombiebdrifter

Bakteppet er en videre nedgang i boligsektoren, med et ventet fall igangsettingen av nye boliger på cirka 15 prosent.

- Det er omlag det samme som vi har sett de siste to årene, og litt mer enn tidligere anslått. Isolert sett bidrar det til lavere vekst og normalt vil et slikt aktivitetsfall smitte over på leverandørnæringen, ikke ulikt det vi ser blant oljeleverandører her hjemme. Men i Kina skjer ikke dette, hvert fall ikke i nevneverdig grad. Innenfor flere sektorer ser vi i stedet klare tegn til at lokale myndigheter subsidierer zombiebedrifter  for å holde de i live, skriver Kjennerud.

- Ikke vanskelig å forstå

Kjennerud mener tankegangen ikke er lett å forstå.

- I et intervju med China Economic Times uttalte nylig en bedriftsleder i et kullselskap fra provinsen Shanxi at « hvis vi produserer et tonn kull, taper vi hundre yuan. Hvis vi ikke produserer, taper vi mye mer», skriver DNB-analytikeren.

Kan i verste fall gi sosial uro

Utsagnet bør ses i sammenheng med rollen disse bedriftene har i lokalsamfunnet. De er hjørnestensbedrifter, men på en helt annen skala enn vi er vant til her hjemme.

- De sysselsetter titusener av arbeidere, og skaffer mat, utdanning, helsetjenester og andre sosiale velferdsgoder til arbeidernes familier. Legges bedriften ned vil mange miste jobbene sine. Imidlertid vil de sosiale konsekvensene langt på vei overgå dette, fordi det ikke finnes et sikkerhetsnett som kan ta i mot familiene. Den rollen har hjørnestensbedriftene hatt. Nedleggelser kan i verste fall gi sosial uro, et scenario myndighetene neppe anser som særlig gunstig, og med langt høyere kostnader enn verdien av dagens subsidier, skriver Kjennerud.

Globalt blir konsekvensene negative

Når Kinas etterspørsel faller, mens produksjonen holdes uendret eller øker, blir resultatet mer overkapasitet, som i andre omgang ender opp som eksport.

- Dette har vært svært tydelig de siste to årene. Så langt i 2015 har Kina eksportert i gjennomsnitt 9,3 millioner tonn stål i måneden. Dette er nesten 80 prosent høyere enn i 2013, som var før aktiviteten i boligmarkedet begynte å falle. I aluminium ser vi den samme tendensen, og de siste månedene har Kina blitt en eksportør av raffinerte oljeprodukter, skriver Kjennerud.

Resultatet er et press ned på de globale prisene, og at tilpasningen på tilbudssiden blir tvunget frem i andre land i stedet.

- Med andre ord: Gjennom politikken bidrar myndighetene til å isolere egne bedrifter, men i en global kontekst forsvinner ikke problemene. I stedet eksporteres de til andre bedrifter og andre land, skriver Kjennerud.

Han er overasket over hvor sterk denne politikken har vært.

- Vi har ventet flere konkurser, men det har i liten grad skjedd. I et intervju med Caijing argumenterer Feng Fei, en høytstående representant for Kinas industri og IT-departement, for at zombieselskapene først og fremst vil håndteres gjennom restruktureringer og oppkjøp. Dette tar imidlertid tid, og selv etter at selskapene har blitt slått sammen er det ikke sikkert at kapasiteten vil bli redusert. Det kortsiktige resultatet blir at veksten i Kina blir marginalt høyere enn vi tidligere hadde forventet, men den blir også tilsvarende lavere i resten av verden, avslutter makroøkonomen i DNB Markets.

Zombiebedrifter:
Er bedrifter som overlever til tross for at de har svak lønnsomhet og lav produktivitet.

De beskyttes ofte av myndighetene gjennom støtteordninger, konsesjon/autorisasjon, konkursbeskyttelse og/eller unntak fra konkurranselovgivning.

Når zombiebedrifter overlever kriser betyr det at lavproduktive bedrifter tillates å stenge for nyetableringer og vekst i de mest produktive bedriftene. Resultatet er lavere - om noe - produktivitetsvekst i økonomien. Kilde: Konkurransetilsynet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere