NA24.no


– Fremover venter vi at oljebremsen til forsvinne, men finanspolitikken blir mindre ekspansiv og boligbyggingen dempes. Inflasjonen avtar ytterligere og kronen styrkes gradvis, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
– Fremover venter vi at oljebremsen til forsvinne, men finanspolitikken blir mindre ekspansiv og boligbyggingen dempes. Inflasjonen avtar ytterligere og kronen styrkes gradvis, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (DNB Markets)

DNB Markets: Optimismen tilbake i norsk økonomi

Sist oppdatert:
Oljebremsen avtar, arbeidsledigheten faller og BNP-veksten øker. Det er lysere utsikter enn på lenge i norsk økonomi, mener DNB Markets.

Tilstanden i norsk økonomi ser ut til å være i ferd med å vende tilbake til normalen, ifølge prognosene DNB Markets kommer med i sin siste «Økonomiske utsikter», som ble offentliggjort torsdag.

– Fremover venter vi at oljebremsen til forsvinne, men finanspolitikken blir mindre ekspansiv og boligbyggingen dempes. Inflasjonen avtar ytterligere og kronen styrkes gradvis, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i rapporten som kommer hvert kvartal.

– Optimismen er på vei tilbake, konkluderer hun.

Analysen er sammenfallende med andres prognoser for norsk økonomi den siste tiden. Det er klare tegn til bedring i de økonomiske elementene som oftest gir en pekepinn på hva som blir stoda framover, men snuoperasjonen er så vidt i gang, og endringer vil komme sakte.

* DNB Markets anslår en vekst i Fastlands-BNP på 1,6 prosent i år og 1,7 prosent neste år.

* Fallet i oljeinvesteringene avtar kraftig i år og når bunnen neste år.

* Oljeprisen vil stige til 65 dollar fatet i år og med ytterligere med 5 dollar neste år.

* Økningen i arbeidsledigheten har nådd toppen og ventes å falle til 4,4 prosent i år og 4,2 prosent neste år.

* Inflasjonen vil synke noe, og styringsrenta holdes på dagens nivå i flere år framover.

* Endringene i handlingsregelen vil medføre mindre ekspansiv finanspolitikk i tida framover, og bidra til svekket prisvekst.

* Den mangeårige, kraftige veksten i boligprisene stanser opp, og ventes å falle fra 9 prosent i år til 1 prosent hvert år i årene som kommer.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere