DNB Markets: Saudi Arabia kan overraske alle på fredag

NYE TONER: Da Saudi Arabias oljeminister Al-naimi nylig ble spurt om deres strategi om å forsvare markedsandeler svarte Al-naimi; « Hvilken strategi… Hvem sier at vi beholder vår markedsandel?». Bildet: Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi (til høyre) sammen med kollega i Bahrain Abdulhussain bin Ali Mirza under en energikonferanse i Abu Dhabi, desember 2014.

NYE TONER: Da Saudi Arabias oljeminister Al-naimi nylig ble spurt om deres strategi om å forsvare markedsandeler svarte Al-naimi; « Hvilken strategi… Hvem sier at vi beholder vår markedsandel?». Bildet: Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi (til høyre) sammen med kollega i Bahrain Abdulhussain bin Ali Mirza under en energikonferanse i Abu Dhabi, desember 2014. Foto: Marwan Naamani (AFP / NTB scanpix)

Viktig OPEC-møte fredag: - Man ikke helt kan utelukke en overraskelse, skriver DNB Markets om potensielt kutt i oljeproduksjon.

02.12.15 09:49

- Ut ifra vår egen markedsovervåkning og kommunikasjon med journalister i London er vår klare følelse at ingen av de kjente oljeanalytikerne forventer seg et OPEC-kutt på fredag. Vi gjør heller ikke det, innleder den anerkjente analytikeren i DNB Markets Torbjørn Kjus i en rapport onsdag morgen.

Ifølge Kjus er det lite sannsynlig at Saudi Arabia, som dersom det skal kuttes må ta det meste av byrden, er villig til å gi Iran en julepresang i form av høyere oljepriser akkurat i det Iran er i ferd med å returnere til det globale oljemarkedet.

Hørte nye toner

Likevel mener vi at man ikke helt kan utelukke en overraskelse på fredag.

I et intervju i går da Saudi Arabias oljeminister Al-naimi ble spurt om deres strategi om å forsvare markedsandeler svarte Al-naimi; « Hvilken strategi… Hvem sier at vi beholder vår markedsandel?» Han uttalte også følgende: «Vi er tilstede på møtet, vi vil lytte til de andre og deretter bestemme oss».

- Dette er en annen tone en den vi har hørt tidligere i år der Al-naimi uttalte at det ikke spiller noen rolle om oljeprisen faller til 20 dollar, Saudi vil uansett beholde sitt marked, skriver Kjus.

Økonomisk lønnsomt for Saudi Arabia å kutte

Han viser til at et kutt på om lag ti prosent i produksjon (ned fra om lag 10.3 millioner fat/dag til 9.3 millioner fat/dag) ville lønne seg for Saudi Arabia.

- Et kutt på ti prosent ville innebære et eksportkutt på ca en million fat/dag fra 8.3 millioner fat/dag til 7.3 millioner fat (dette er eksporten av råolje og raffinerte produkter lagt sammen). Et slikt kutt ville mest sannsynlig løftet oljeprisene med en god del mer enn 10-12 prosent og ville dermed isolert sett være verdt innsatsen rent økonomisk, selv om Saudi var de eneste som kuttet, skriver Kjus.

DNB Markets tall tilsier et global overtilbud av olje på 0.9 millioner fat/dag i 2016, ned fra 1.8 millioner fat/dag i 2015, inkludert Iran tilbake i markedet.

- Dermed ville et kutt på en million fat per dag fikset ubalansen, skriver Kjus.

Beige Book kan bringe Fed nærmere renteøkning

USAs sentralbank Federal REserve (Fed) publiserer i kveld sin Beige Book-rapport, som kan sammenliknes med Norges Banks rapporter fra Regionalt Nettverk.

Rapporten er en viktig del av datagrunnlaget Fed ser på når de skal bestemme utformingen av pengepolitikken.

- Gitt utviklingen i bedriftssentiment i USA, er det nærliggende å vente at Beige Book denne gangen fortsatt rapporterer om svakhet i industrien, men forhåpentligvis kompenseres dette av vekst i tjenestesektoren. En mer optimistisk tone i dagens Beige Book ville klart styrke Feds case for en renteheving 16. desember, og særlig ville rapporter om tegn til oppgang i lønnsveksten være kjærkomment, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen i ett notat onsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.