*Nettavisen* Økonomi.

DNB Markets spår rentekutt før jul

- Vi tror det kommer rentekutt i desember, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Risikoen for en resesjon har steget signifikant, mener Handelsbanken.

Et knippe med nye oppdateringer fra norsk økonomi viser fallende detaljhandel, stigende arbeidsledighet og fortsatt laber stemning i norsk industri.

Det øker sannsynligheten for at Norges Bank kutter styringsrenten på nytt i desember, tror meglerhuset til DNB.

- Tallene i dag støtter oppunder vårt syn om at neste rentekutt kommer tidligere enn Norges Bank har sett for seg. Vi tror det kommer i desember. Isolert sett peker tallene i dag i retning av at effekten av oljebremsen er bredere enn det man har sett for seg, og at de dermed kutter tidligere, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

Handelsbanken har en prognose om rentekutt i mars, men ser økt sannsynlighet for et desemberkutt etter tallslippene.

- Risikoen for en resesjon har steget signifikant; negativ BNP-vekst i tredje kvartal ser nå ut til å være en veldig reell mulighet. Før tallene ventet vi at Norges Bank ville kutte styringsrenten i mars. Sannsynligheten for et kutt allerede i desember har nå økt betydelig. Avstanden til null er svært kort, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i en kommentar.

Stigende ledighet
Arbeidskraftundersøkelsen viser at det i august var 128.000 arbeidsledige, tilsvarende 4,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er også verre enn økonomene hadde ventet. Ifølge DNB Markets var ventet konsensus en ledighet på 4,4 prosent.

Ledighetstallene er imidlertid avvikende fra NAV sine ledighetstall, som viser en mer moderat utvikling.

- Vi tolker tallene med varsomhet, fordi det er en utvalgsundersøkelse, med stor statistikk usikkerhet, sier Haugland.

I tillegg varsler SSBs konjunkturbarometer, en måling av industriledernes vurdering av situasjonen og utsiktene, at aktiviteten fortsetter å synke, skriver Haugland i en kommentar.

- Trenden her er veldig svak
Statistikken fra SSB viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene falt med 0,8 prosent i september, men økonomene hadde ventet en oppgang på 0,2 prosent.

DNB Markets påpeker at detaljhandelen falt med 2 prosent årlig rate i tredje kvartal, mens varekonsumet har falt mer, med 3,3 prosent årlig rate

- Detaljhandelstallet for september var svakt. Når vi får BNP-tallene for tredje kvartal vil vi mest sannsynlig se at privat forbruk bidro til å trekke veksten ned, sier Haugland, som legger til:

- I verste betyr dette at husholdningene er i ferd med å bli mer bekymret og strammer til på forbruket og øker sparingen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea legger også mest vekt på detaljhandelstallene.

- Trenden her er veldig svak og hos prognosemakerne legges det grunn at privat forbruk skal holde seg bra oppe og sørge for at denne nedturen ikke blir så hard. Men de siste detaljhandelstallene stemmer ikke helt med det bildet, sier Bruce.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.