*Nettavisen* Økonomi.

DNB Markets tror oljeprisen er 50 prosent høyere i 2017

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen skal opp de neste årene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Foto: Thomas Winje Øijord (NTB Scanpix)

De største kuttene i oljehistorien vil hjelpe oljeprisen, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

09.11.15 12:25

I en fersk oljemarkedsrapport spår DNB Markets høyere oljepris de neste årene.

Mens gjennomsnittsprisen for nordsjøolje ligger an til å komme inn på 55 dollar per fat for 2015, venter meglerhuset at snittprisen vil være fem dollar høyere i 2016.

I 2017 og 2018 tror DNB Markets på en oljepris på 70 dollar fatet. Det er nærmere 50 prosent høyere enn dagens pris på 47,8 dollar per fat.

Les også: Varslet katastrofe for Norge - nå tror han på ny oljeboom

- Trenger ikke lenger 100 dollar
Deretter vil oljeprisen ligge i et «normalisert» intervall på 60-80 dollar per fat, lyder prognosen.

- Vi tror et slikt prisnivå vil være tilstrekkelig til å starte økende aktivitet i oljesektoren siden kostnaden for oljeutvinning vil være betydelig lavere enn i årene 2011-2014 da oljen ble handlet for over 100 dollar per fat, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, en av de mest toneangivende oljeekspertene i Norge.

I kjølvannet av halveringen av oljeprisen har de store oljeselskapene slipt sparekniven, og kuttet kostnader og investeringsplaner. Oljeanalytikeren viser til at et oljeselskap ligger an til å få mye mer for pengene enn hva det har gjort i de seneste årene.

- Det vil selvfølgelig være noe inflatoriske effekter som virker inn fra tjenestesiden når oljeprisene stiger mot 70 dollar, men vi mener man bør tenke om dette på følgende vis: Hvis kostnadene først faller 50 prosent og deretter øker 50 prosent, har du oppnådd en 25 prosent kostnadsreduksjon. Dermed vil ikke lenger oljepriser over 100 dollar være nødvendige for å balansere markedet, forklarer Kjus.

Historisk store kutt
Et av de viktigste argumentene for høyere oljepriser de neste årene, er ifølge oljeanalytikeren at globale oljeinvesteringer bare i 2015 vil falle med 20-25 prosent, det største kuttet i oljehistorien.

- Ifølge data fra WoodMac har mer enn 20 milliarder fat i oljeressurser blitt lagt på hyllen hittil i år, påpeker Kjus, som mener kuttene kan være positive for oljemarkedet allerede i 2016, fordi «oljeselskapene ser ut til å dra i nødbremsen», i betydning av at også aktiviteter som skal opprettholde produksjonen kuttes.

I tillegg fremheves blant annet fallende amerikansk oljeproduksjon, lav ekstra kapasitet og økt politisk risiko, med risiko for palasskupp i Saudi-Arabia, som argumenter for høyere oljepris. I motsatt retning trekker argumenter som vedvarende overforsyning, Irans retur til oljemarkedet og rekordhøye oljelagre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.