NA24.no


Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen skal opp de neste årene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror oljeprisen skal opp de neste årene. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Foto: Thomas Winje Øijord (NTB Scanpix)

DNB Markets tror oljeprisen er 50 prosent høyere i 2017

Sist oppdatert:
De største kuttene i oljehistorien vil hjelpe oljeprisen, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

I en fersk oljemarkedsrapport spår DNB Markets høyere oljepris de neste årene.

Mens gjennomsnittsprisen for nordsjøolje ligger an til å komme inn på 55 dollar per fat for 2015, venter meglerhuset at snittprisen vil være fem dollar høyere i 2016.

I 2017 og 2018 tror DNB Markets på en oljepris på 70 dollar fatet. Det er nærmere 50 prosent høyere enn dagens pris på 47,8 dollar per fat.

Les også: Varslet katastrofe for Norge - nå tror han på ny oljeboom

- Trenger ikke lenger 100 dollar
Deretter vil oljeprisen ligge i et «normalisert» intervall på 60-80 dollar per fat, lyder prognosen.

- Vi tror et slikt prisnivå vil være tilstrekkelig til å starte økende aktivitet i oljesektoren siden kostnaden for oljeutvinning vil være betydelig lavere enn i årene 2011-2014 da oljen ble handlet for over 100 dollar per fat, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, en av de mest toneangivende oljeekspertene i Norge. 

I kjølvannet av halveringen av oljeprisen har de store oljeselskapene slipt sparekniven, og kuttet kostnader og investeringsplaner. Oljeanalytikeren viser til at et oljeselskap ligger an til å få mye mer for pengene enn hva det har gjort i de seneste årene.

- Det vil selvfølgelig være noe inflatoriske effekter som virker inn fra tjenestesiden når oljeprisene stiger mot 70 dollar, men vi mener man bør tenke om dette på følgende vis: Hvis kostnadene først faller 50 prosent og deretter øker 50 prosent, har du oppnådd en 25 prosent kostnadsreduksjon. Dermed vil ikke lenger oljepriser over 100 dollar være nødvendige for å balansere markedet, forklarer Kjus.

Historisk store kutt
Et av de viktigste argumentene for høyere oljepriser de neste årene, er ifølge oljeanalytikeren at globale oljeinvesteringer bare i 2015 vil falle med 20-25 prosent, det største kuttet i oljehistorien.

- Ifølge data fra WoodMac har mer enn 20 milliarder fat i oljeressurser blitt lagt på hyllen hittil i år, påpeker Kjus, som mener kuttene kan være positive for oljemarkedet allerede i 2016, fordi «oljeselskapene ser ut til å dra i nødbremsen», i betydning av at også aktiviteter som skal opprettholde produksjonen kuttes.

I tillegg fremheves blant annet fallende amerikansk oljeproduksjon, lav ekstra kapasitet og økt politisk risiko, med risiko for palasskupp i Saudi-Arabia, som argumenter for høyere oljepris. I motsatt retning trekker argumenter som vedvarende overforsyning, Irans retur til oljemarkedet og rekordhøye oljelagre.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere