Gå til sidens hovedinnhold

DNB Markets venter at rekordsommeren vil gi folk dårligere råd

Tror finværet vil gi lavere forbruk, sparing og økonomisk vekst for nordmenn.

Sommeren i år var en av de varmeste og lengste noensinne.

Men oppturen har også en ulempe.

Les også: Du må betale historisk høy strømpris - 60 prosent dyrere nå enn i januar

- Det varme været i sommer bidrar til at vi reduserer vekstanslagene. Det bidrar til høye elektrisitetspriser, og det venter vi at gir lavere kjøpekraft og forbruksvekst. Samtidig faller strømproduksjonen litt, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til Nettavisen.

Historisk høy

Strømprisene er nå på et historisk høyt nivå, noe som skyldes både en hard vinter og den varme sommeren.

De høye prisene betyr at nordmenn nødvendigvis må betale mer for strøm og dermed har dermed mindre til overs til å kjøpe andre varer. Dermed vil nordmenn kjøpe og forbruke mindre.

Les også: Rekordvarme og historisk høye strømpriser gir solcellebonanza

DNB tror imidlertid ikke strømpriseffekten vil slå ut i økonomien med full effekt, ettersom strømprisene også vil føre til at folk vil spare mindre.

- Vi tror ikke man vil redusere sparingen litt, så alt går ikke ut i lavere forbruk, men litt av det gjør det, sier Fjære.

Les også: Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

Kald vinter

Strømprisene i juli er 73 prosent høyere var i snitt mellom 2012 og 2015, ifølge Fjære.

- Vi kom inn i året med høye priser, med en kald vinter, og så kom ikke nedgangen i sommer. Vi tror at det har en liten effekt på disponibel inntekt, det gir lavere vekst i kjøpekraften enn vi ellers ville hatt og da tror vi det også går ut over forbruket, sier Fjære.

Hun understreker at den totale effekten av strømprisjokket er relativt sett lite. Det gir en nedjustering på 0,1 prosent av årsveksten i Norge i år og neste år. Det er likevel svært uvanlig at slike ting i det hele tatt har en nevneverdig effekt på den totale økonomien.

- Det er sjelden vi tar inn slike værrelaterte ting, men ser man på det store bildet gir det likevel små effekter. Det er snakk om en tiendedel i år og neste år, sier Fjære.

Kommentarer til denne saken