NA24.no

DNB: – Hjelper ikke kundene med å unndra skatt


ALVORSTYNGET: DNB-sjef Rune Bjerke.
ALVORSTYNGET: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Paul Weaver
Sist oppdatert:
Styret i DNB mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for postboksselskaper på Seychellene, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

BJØRVIKA (Nettavisen): Styret i DNB redegjør mandag for sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Les også: Ekspert: - Bjerke retter pekefingeren mot sine underordnede

Styreleder Anne Carine Tanum og konsernsjef Rune Bjerke deltar.

På spørsmål fra Nettavisen hvordan Rune Bjerke nå stiller seg til sin egen stilling, svarte Rune Bjerke at det er en vurdering som styret får ta.

- Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke, sier styreleder Anne Carine Tanum.

Etter avsløringene har det stormet rundt både DNB og Bjerke.

– Oppslagene i mediene i den siste uken kan tyde på at våre ansatte ikke er opptatt av etikk. Det er selvfølgelig ikke riktig, sier Bjerke under pressekonferansen.

Bjerke innrømmer at å opprette slike selskaper var noe banken ikke skulle ha gjort, men at det ikke var ulovlig.

Se liveoverføring nederst i saken.

Banktoppen har likevel funnet brudd på selskapets interne rutiner.

I rapporten som er sendt Nærings- og fiskeridepartementet heter det at «DNB Luxembourgs etablering av tjenestetilbudet i 2006 var lovlig, men utgjorde brudd på interne retningslinjer i DNB på dette tidspunktet. Det var brudd på konsernretningslinjen om nye aktiviteter ikke å løfte det nye produktet for godkjennelse i linjen i Norge.

Det er også avdekket brudd på interne retningslinjer for internrevisjon. Det gjelder reglene for internrevisjon i DNB Luxembourg, som ikke ble overholdt i perioden 2006 til 2008.»

Les også: Politisk misnøye med DNBs svar

– Hjelper ikke med å unndra skatt

Det er også en rekke spørsmål som er besvart i rapporten som er sendt departementet.

«Legger DNB Luxembourg til rette for at kundene lurer penger unna beskatning i Norge?

– Nei, DNB Luxembourg hjelper ikke kundene med å unndra skatt. Rådgiverne fungerer som diskusjons- og samtalepartnere når det gjelder finansielle spørsmål, og tilbyr lovlig og legitim skatteplanlegging for de av kundene som bor i utlandet. Det kan for eksempel dreie seg om rådgivning rundt finansieringsløsninger, grenseoverskridende transaksjoner, kompliserte arveregler og skattemessige forhold som kan være annerledes for de som er bosatt utenfor Norge.

Det å legge til rette for denne type tjenester ble ikke ansett som kontroversielt av den lokale ledelsen i DNB Luxembourg på det aktuelle tidspunktet. Hovedstrategien til private banking-virksomheten i Luxembourg i perioden var opprinnelig å tilby private banking-tjenester til skandinaver bosatt utenfor sitt hjemland.

IKKE FERDIG: Rune Bjerke forsetter granskning av sin egen organisasjon.

Likevel la DNB Luxembourg til rette for at 21 kunder bosatt i Norge kunne etablere 22 selskaper på Seychellene. Kundenes selskaper hadde til sammen eiendeler på 16,4 millioner euro ved utgangen av 2007, som deretter ble redusert til null i løpet av 2015. Dette utgjorde i 2007 under 2 prosent av DNB Luxembourgs balanse og mindre enn 0,01 prosent av DNB-konsernets balanse.»

Les hele rapporten her

Det er næringsminister Monica Mæland (H) som har bedt om redegjørelsen vedrørende DNBs datterselskap i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Les også: DNB innrømmer å ha feilinformert Mæland

Redegjørelsen sendes til Nærings- og fiskeridepartementet klokken 15.

Bakgrunn

DNBs datterbank i Luxembourg har bistått kunder med å opprette 40 postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene fra 2006 til 2015.

(Saken fortsetter under bildet.)

OVERSIKT: Her er avtalene som er inngått.Rundt 30 av selskapene var eid av nordmenn, ifølge interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 medieorganisasjoner, deriblant Aftenposten.

DNB: - Vi feilinformerte

DNB innrømmet 7. april at de ikke ga riktig informasjon da næringsminister Monica Mæland i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser.

Det er ikke dokumentert at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene.

Staten ved Mælands departement eier 34 prosent av banken.

Savnet rapportering oppover

- En ting jeg synes er trist, er at DNB Luxembourg har truffet mange tiltak, men det har ikke vært en tydelig rapportering oppover, sa Bjerke ifølge NTB i sin redegjørelse om datterselskapet i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Bjerke hevder at DNB ville gitt bedre informasjon til Næringsdepartementet om de hadde vært bedre informert.

I spørsmålsrunden etter pressekonferansen spurte Aftenpostens journalist Sigurd Bjørnestad, som har jobbet med Panama papers-avsløringene, hvorfor konserndirektør Tom Rathke, som har sittet i styret i DNB Luxembourg i flere år, ikke har fått informasjonen til å flyte bedre oppover i systemet.

- Jeg tror den kommunikasjonen som har vært rundt dagens drift og dagens forhold, har vært god, svarte Bjerke ifølge NTB.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere