NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

DnB Nor: - Renten er for lav

Sist oppdatert:
DnB Nor-økonom mener renten er for lav og spår rentehopp senere i desember.

Den viktige tremåneders pengemarkedsrenten (Nibor) har falt kraftig to dager på rad, og ligger nå på det laveste nivået siden september 2007. I dag ble renten satt på 5,52 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Grunnen til fallet skyldes delvis at markedet nå priser inn kraftige rentekutt fra Norges Bank. Men aktørene kan forregne seg, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i et notat onsdag.

Les også: Vi venter renteras

- Dersom Norges Bank ikke kutter kraftig, vil Nibor trolig stige etter rentemøtet, skriver Aamdal i notatet.

- Rentemarkedene priser inn for mye rentekutt i desember, og det er sannsynlig at tremåneders Nibor blir liggende over dagens nivå etter Norges Banks rentemøte i desember.

Europeiske kutt
Den svenske sentralbanken avholder i dag rentemøte, og beslutningen blir offentliggjort i morgen tidlig. Senere torsdag kommer også rentebeslutningene fra den europeiske sentralbanken og fra Bank of England. I tillegg er det spekulert i rentekutt i Danmark.

- I markedene er det spekulasjoner om at fremskyndelsen er et ledd i en koordinering av kraftige rentekutt. Markedene priser inn om lag 1 prosentpoeng rentesenking fra Riksbanken og Bank of England, om lag 0,75 prosentpoeng fra den europeiske sentralbanken på møtene denne uken, og ytterligere rentereduksjoner ved senere møter, skriver Aamdal i notatet.

Fremskyndelsen av møtetidspunktet i Sverige og gårsdagens melding fra sentralbanksjef Svein Gjedrem om at kronekursen ikke er til hinder for lavere rente har også vært med på å senke renten kraftig.

Markedet tror på 1 prosent
- I øyeblikket kan det se ut til at markedet priser inn mer enn ett prosentpoeng rentekutt fra Norges Bank på desembermøtet og ytterligere kraftige kutt i februar og mars, skriver Aamdal, og fortsetter:

- Dersom sentralbankene i Sverige, Eurosonen og Storbritannia innfrir forventingene, er det ikke urimelig å tenke seg at rentene trekker videre ned – også i Norge. Samtidig er det slik at markedet priser inn for mye rentekutt nå i forhold til Norges Banks signaler. Dersom Norges Bank senker renten med 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng) i desember og med det holder seg til rentebanen fra den pengepolitiske rapporten, vil tremåneders Nibor trolig stige. Også om Norges Bank senker renten med 50 bp. uten å følge opp med klare signaler om vesentlige kutt også på kommende møter, vil trolig Nibor stige.

Tror på kutt
DnB Nor Markets tror Norges Bank kutter renten med 0,5 prosentpoeng onsdag om to uker, noe som er mer enn sentralbanken selv indikerte da de la frem pengepolitisk rapport tidligere i høst. Imidlertid har det kommet signaler etterpå som tyder på kraftigere kutt.

- Ut fra det økonomiske bildet mener vi det er grunnlag for å senke renten atskillig mer, men tviler på at Norges Banks finner det aktuelt nå, skriver Aamdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere