*Nettavisen* Økonomi.

DnB Nor knaller til

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Aksjemarkedet trodde på massakre. De bommet grovt. Nå varsler storbanken om bedre tall enn ventet.

21.01.09 18:11

DnB Nor-aksjen har blitt bombet de siset dagene. Nå slår storbanken tilbake med positivt resultatvarsel.

NA24 - din næringslivsavis

DnB Nor går nå hardt til verks. Spekulasjoner om at Norges største bank trenger tilførsel av fersk kapital har sørget for at aksjekursen har blitt barbert. Dette blir krast avvist av DnB Nor.

I media har det versert spekulasjoner om at bankene over hele verden går på nye tap etter en lengre periode med svært anstrengt kredittmarked. Dette har også rammet DnB Nor. Det vil ikke banken være med på. De tilbakeviser spekulasjonene om at de går på tap på opp mot 45 milliarder kroner.

Over tidligere nivå
DnB Nor har tidligere indikert et driftsresultat før nedskrivninger og skatt på nivå 15 milliarder kroner for 2008. Det er grunn til å tro at resultatet vil bli godt over dette, melder DnB Nor onsdag ettermiddag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

- Inntektene i fjerde kvartal øker betydelig, kostnadene er under kontroll samtidig som nedskrivningene på utlån øker. Nedskrivningene øker spesielt i DnB NORDs danske eiendomsportefølje samt i deler av den norske SMB-porteføljen, melder banken i en melding.

- Følte et sterkt behov for å korrigere
NA24 snakket onsdag ettermiddag med DnB Nors finansdirektør Bjørn Erik Næss om hva som fikk banken til å sende ut meldingen.

- Det var fordi at vi konstaterte spekulasjoner og rykter og uro som indikerte en utvikling som ikke var i overensstemmelse med det vi så internt. Vi følte et sterkt behov for å korrigere det, sier Næss til NA24.

Han sier at den kraftige markedsreaksjonen de siste dagene har skapt uro, ikke bare for aksjonærer men også innskytere og kunder.

- Det var viktig for oss å korrigere det inntrykk som var i ferd med å feste seg, sier Næss til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen emisjon
Tidligere har flere vært bekymret for bankens shippingengasjementer, men Næss gjentar til NA24 tapene så langt er begrenset i denne sektoren, men at dersom uroen varer over en lengre periode vil man få utfordringer også der.

Næss peker på at tapsnivåene i 2009 og 2010 er veldig usikre, men at den underliggende inntjeningen er solid og god, og at banken har kapasitet til å generere et positivt resultat selv med økte tapsavsetninger.

Og øke kjernekapitalen skal de også – uten å emittere en krone.

- Vi har ingen planer om å emittere egenkapital i dagens situasjon, sier Næss til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ingen emisjon
Totalt forventes et tapsnivå i området 2 -2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Dette tilsvarer 0,70-0,80 prosent per år. Til tross for nedskrivningene forventes resultatet etter nedskrivninger og skatt å bli i overkant av 2 mrd kroner i fjerde kvartal,

- Det knytter seg usikkerhet til tapsnivået fremover. DnB Nors forventede underliggende inntjening er solid og forventes, til tross for høyt tapsnivå, å generere et positivt netto resultat og dermed økende egenkapital, melder selskapet onsdag.

DnB Nor fastholder derfor sin plan for styrking av kjernekapitaldekningen uten å måtte hente inn ny egenkapital.

Aksjen stiger hele 10,78 prosent til 18,50 kroner på Oslo Børs på meldingen, men oppgangen startet tidligere på dagen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag