*Nettavisen* Økonomi.

DnB Nor tar igjen

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Storbanken er på vei opp fra dypet. Børsen vender i pluss.

21.01.09 15:44

Etter å ha tilbragt store deler av onsdagen i minus begynner å Oslo Børs å hente seg inn.

NA24 - din næringslivsavis

I det de amerikanske børsene åpner positivt sendes hovedindeksen opp 0,25 prosent til 220,85 poeng.

Bank henter seg inn
DnB Nor har fått rundjuling de siste dagene etter at investorene selger seg ut av banksektoren. Onsdag ettermiddag vender kursen oppover igjen etter å ha vært ned over 7 prosent tidligere på dagen. To timer før stengetid i Oslo stiger aksjen 3,59 prosent til 17,30 kroner.

Utsikter til enorme tap som følge av ettervirkninger av finanskrisen skaper frykt for at bankene trenger tilførsel av ny kapital. Myndighetene i hele verden har vist vilje til å redde bankene, men det har frem til nå skjedd på bekostning av øvrige aksjonærer. Faren er at eksisterende aksjeeier blir kraftig vannet ut, og dermed selges bankaksjer unna i høyt tempo.

I analytikerkorpset ser de ingen fundamentale grunner som kan forklare det voldsomme børsfallet.

- Det er ingen god grunn til at aksjen skal underprestere så mye sammenlignet med andre europeiske banker. I utgangspunktet har vi sett en rekke analytikere kutte sine estimater på bakgrunn av høyere tap knyttet til lån i fjerde kvartal, sier analytiker Henrik Schmidt i Keefe, Bruyette & Woods Limited til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Manglet Obama-effekt
Innsettelsen av den nye presidenten Barack Obama ble viet mye oppmerksomhet, og sent tirsdag kveld kom det signaler om at administrasjonen jobber med å lansere en ny plan for å hjelpe bankene. I aksjemarkedet ble reaksjonene på den internasjonale uroen store og det medførte til et voldsomt ras på børsene.

Den kjente Dow Jones-indeksen falt til under 8.000-poeng, og indeksene S&P 500 og Nasdaq Composite falt begge over 5 prosent.

Les mer: Grisebank for bankaksjene

Onsdag åpnet de amerikanske børsene positivt. Nasdaq sendes opp 1,83 prosent, mens S&P 500 er opp 1,45 prosent. Dow Jones stiger 1,12 prosent.

Asia ble smittet av pessimismen som rådet i markedene. Den japanske Nikkei 225-indeksen falt også under grensen på 8.000-poeng.

Les mer: Mer elendighet på børsene

Olje i ro
I oljemarkedet er det ingen store utslag i morgentimene. Siden det var offisiell fridag mandag i USA kommer den ukentlige oljelagerrapporten først i morgen. Normalt pleier denne å foreligge onsdager. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Reuters forventer analytikerne at råoljelagrene i forrige uke vokste med 1,4 millioner fat og at destillatlagrene viste en tilsvarende vekst. De samme analytikerne forventer at drivstofflagrene vil vise en oppgang på 2,1 millioner fat.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje sendt ned 0,46 prosent til 43,42 dollar per fat.

StatoilHydro faller 0,66 prosent til 120,40 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.