*Nettavisen* Økonomi.

DnB Nor trenger flere milliarder

Foto: (Scanpix)

Spekulasjonene har haglet. Nå kommer fasiten.

25.09.09 10:11

DnB Nor går til markedet med en forespørsel om 14 milliarder kroner. Det bekreftes fredag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

I meldingen heter det at banken gjennomfører en garantert fortrinnsrettsemisjon på 14 milliarder kroner. Emisjonen, som er rettet mot dagens aksjonærer i selskapet, vil styrke den såkalte kjernekapitalen i banken til 11,3 prosent.

Dropper Statens finansfond
Til tross for uendrede anslag for tapsnedskrivninger og driftsresultat i 2009 og 2010, mener DnB NOR at dagens bedrede markedsforhold gjør at aksjonærer og kunder nå vil være tjent med at selskapet henter egenkapital gjennom en ordinær fortrinnsrettsemisjon. DnB NOR vil derfor ikke søke om kapital fra Statens Finansfond.

- Statens Finansfond har spilt en svært viktig rolle i den urolige tiden vi har vært gjennom. I dag fremstår det ordinære markedet mest attraktivt for DnB NOR fordi det gir tilgang til permanent kapital, sikrer likebehandling av alle våre mer enn 45.000 aksjonærer og tilbyr ordinær egenkapital til konkurransedyktige betingelser, skriver Rune Bjerke i meldingen.

DnB NOR valgte å ikke hente kapital under den sterkeste uroen i finansmarkedene tidligere i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sylvia ut med 5 mrd.
En som må bla opp er Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Staten, ved Næringsdepartementet, er største eier i DnB, med en eierandel på 34 prosent. Det betyr at Brustads departement vil gå inn med opp til 5 milliarder kroner i emisjonen.

Dette er staten villig til. I en melding skriver Næringsdepartementet at regjeringen vil i løpet av kort tid legge frem forslag for Stortinget om at staten skal delta med sin forholdsmessige andel i egenkapitalutvidelsen.

- Regjeringen stiller seg positiv til styrets forslag om en emisjon i DnB NOR med fortrinnsrett for dagens aksjonærer, skriver nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i meldingen.

Søknadsfristen om å søke deltagelse i Statens finansfond løper ut 30. september, og Norges største bank har ved flere antydet at det ikke er noen automatikk at de skal delta på denne ordningen. Det er ikke bare DnB Nor som henter kapital i markedet.

SpareBank 1 SR-Bank har sendt ut en melding der de opplyser at banken gjennomfører emisjoner av egenkapitalbevis på 1,2 milliarder kroner. Her vil Gjensidige Forsikring delta med 866 millioner kroner i form to rettede emisjoner. I tillegg blir det en offentlig fortrinnsrettemisjon og emisjon mot de ansatte.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag