DNB-økonom: Russland trenger Vesten

Sjeføkonom Øystein Dørum under DNB Markets mener Russland trenger Vesten mer enn Vesten trenger Russland.

Sjeføkonom Øystein Dørum under DNB Markets mener Russland trenger Vesten mer enn Vesten trenger Russland. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

– Det er kanskje en drøy påstand, men Russland trenger Vesten mer enn Vesten trenger Russland, sier Dørum.

25.03.14 03:50

Russland kan stenge leveranse av gass og olje til EU, men russisk økonomi er så avhengig av oljeprisen at dette neppe er et realistisk scenario, mener DNB Markets' sjeføkonom Øystein Dørum.

Russisk økonomi har store utfordringer med korrupsjon og manglende innovasjon. Samtidig har privatforbruket i Russland økt kraftig de siste årene, noe DNB Markets mener kan knyttes direkte til oppgang i oljeprisen, skriver Dagens Næringsliv ifølge NTB.

– Uten videre vekst i oljeprisen, har Russland svært lite å vokse på, sa Dørum på et seminar om russisk økonomi mandag.

Han viser til at EU innfører sanksjoner og at verden vender russiske forretningsforbindelser ryggen, samtidig som Russland er avhengig av utenlandske investeringer og økonomisk vekst. Russland har dermed mest å tape på konflikten, mener Dørum.

– Det er kanskje en drøy påstand, men Russland trenger Vesten mer enn Vesten trenger Russland, sier Dørum.

Russland har de siste årene nytt godt av inntektsfest fra oljesektoren, på samme måte som Norge, men er mer sårbar for fall i oljeprisen enn Norge, forteller Dørum.

– Russland har ikke klart å spare så mye av disse pengene, og er sånn sett mer sårbare enn Norge dersom oljeprisen skulle falle og ligge lavt. Samtidig har Russland en hobby Norge ikke er skjemmet av, nemlig krigføring. 17 prosent av utgiftene i statsforvaltningen går til forsvaret, sier han. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.