NA24.no

DNB om børskrisen: - Fra storm til orkan


- Nok en gang sitter vi fjetret foran skjermen. Analytiker Magne Østnor i DNB Markets mener ord blir fattige når man skal beskrive bevegelsene i finansmarkedene det siste døgnet.
- Nok en gang sitter vi fjetret foran skjermen. Analytiker Magne Østnor i DNB Markets mener ord blir fattige når man skal beskrive bevegelsene i finansmarkedene det siste døgnet. (DNB)
Sist oppdatert:
- Ord blir fattige når man skal beskrive bevegelsene i finansmarkedene det siste døgnet, mener analytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Ordene stammer fra makroanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

I en morgenrapport tirsdag, som Østnor likegodt titulerer «- Fra storm til orkan»  utdyper han:

- Det gikk fra vondt til verre i markedene i går, med store bevegelser i både aksjer, renter og valuta. Enn så lenge er realøkonomien lite påvirket, men risikoen for en utsettelse av renteoppgangen i USA og UK har økt, skriver Østnor.

Sitter fjetret foran skjermen
Han mener ord blir fattige når man skal beskrive bevegelsene i finansmarkedene det siste døgnet.

- Nok en gang sitter vi fjetret foran skjermen. Det er ikke det at vi ikke har sett lignende bevegelser før, men heller at bevegelsene er synkrone uavhengig av region og aktivaklasse, skriver Østnor.

Gårsdagens fall på asiatiske børser smittet over til både Europa og USA. Teknologibørsen NASDAQ åpnet ned 8 prosent! Mens de fleste europeiske børser endte ned rundt 5 prosent, hentet amerikanske børser inn noe av det tapte og endte ned knappe 4 prosent.

Største VIX-verdier siden finanskrisen
- Forventningene til svingninger i aksjekursene fremover, VIX-indeksen som er et mye brukt mål på graden av risikoaversjon, steg til nivåer vi ikke har sett siden finanskrisen, skriver Østnor.

Selv om det siden i går morges har vært oppgang i lange amerikanske og tyske statsrenter, var den amerikanske tiåringen på et tidspunkt i går ned hele 13 basispunkter.

Norske renter faller også, med 3 måneders NIBOR ned 3 basispunkter til rekordlave 1.17 prosent og tiårig statsrente ned 5 basispunkter til 1.31 prosent.

- Bevegelsene i valutamarkedet sto ikke tilbake for noe. Dollaren har svekket seg kraftig, og er 2.3 prosent svakere mot euro og 2.6 prosent svakere mot yen siden i går morges. Ikke bare var bevegelsene større på et tidspunkt, men store deler av bevegelsene skjedde på 15 minutter! Oljeprisen har også falt, og handlet på et tidspunkt ned mot 41 doaller fatet, skriver analytikeren.$/fatet.

Blåser fra alle kanter
- For kronens del blåser det nå fra alle kanter, skriver Østnor videre.

Interessen for kroner har vært laber siden forsommeren, og stadig mindre etter hvert som oljeprisen faller stadig lavere og det globale risikosentimentet svekkes.

Vanligvis vil norske eksportører benytte seg av en kraftig kronesvekkelse til å selge valuta, og dermed dempe utslagene i kursen. Behovet for disse aktørene er imidlertid mindre enn vanlig, fordi mange har benyttet tidligere perioder med svak krone til å hente hjem valutainntekter. Samtidig bidrar oljeprisfallet til at mange ser på kontantstrømmene frem i tid som mer usikre enn tidligere.

- Når heller ikke spekulantene ønsker seg kroner, får vi bevegelser som i går, skriver Østnor.

Brutalt eksempel på ny tid
Ifølge DNB Markets har fremveksten av elektronisk handel, strengere reguleringer av finanssektoren og flere år med ultraekspansiv pengepolitikk bidratt til at potensialet for store bevegelser er betydelig større enn tidligere.

- Gårsdagen er et brutalt eksempel på noe vi må forvente å se oftere enn før. Bankenes mulighet til å agere som mellommenn er begrenset av at strengere kapitalkrav har gjort det dyrere å ta risiko. Samtidig er mange investorer likt posisjonert. Når disse så selger seg ut, er det få kjøpere. Gårsdagen handlet om nettopp det. I valutamarkedet reverserte nemlig mange aktører sine posisjoner for en svakere euro, skriver Østnor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere