*Nettavisen* Økonomi.

DnB ruger på milliardene

Storbanken dropper trolig budkrigen som kunne gjort sjefen til Nordens bankkonge.

27.09.07 12:30

DnB Nor har lagt bak seg en meget vellykket fusjonsprosess, og nå står trolig en ekspansjon i resten av Norden høyt på agendaen til konsernsjef Rune Bjerke.

NA24 - din næringslivsavis

Den knallsterke norske kronen og en meget god norsk oljeøkonomi, gjør at Bjerke & Co. har mer penger å handle for enn på lenge.

Trolig er tidspunktet for et storkjøp i Sverige mer gunstig enn på lenge. Likevel er finansfolket skeptiske.

- For stor risiko
Aktører NA24 har vært i kontakt med tror ikke at et kjøp av en svensk toppbank er aktuelt.

- Jeg tror ikke DnB Nor vil gå inn i en kamp om SEB og Nordea. Det er for stor risiko knyttet til dette, sier Danske Markets’ analytiker Aksel Tarras Madsen til NA24.

Les mer: SEB vil kjøpe Nordea

Analytikeren er imidlertid overbevist om at DnB Nor er meget fokusert på å utvide satsingen i Sverige, men tror den norske storbanken vil se etter mindre alternativer.

Også Tom R. Svendsen i meglerhuset CAR har liten tro på at DnB Nor bruker kasse sin til å bli med på en budkrig om Nordea og SEB.

- Det er for stort løft for DnB, sier Svendsen til NA24 og peker på at Nordea er mer enn dobbelt så stor som DnB Nor.

En annen aktør NA24 har vært i kontakt med påpeker imidlertid at et kjøp av Nordea hadde gjort DnB Nor til en toppbank i det nordiske markedet.

Børsverdien på Nordea var før det antatte budet fra SEB på 228 milliarder norske kroner, mens børsverdien til DnB Nor ligger på 108 milliarder kroner.

- Det går ikke. Det kan man bare utelukke. Det er for tungt, sier Cars Svendsen.

Spekulasjoner om storhandel
Den svenske staten vil selge sin post på 19,9 prosent i Nordea og nå forbereder SEB et bud på 138 svenske kroner, skriver di.se. Det er en premie på 30 prosent i forhold til onsdagens sluttkurs i Nordea.

- Jeg er litt forundret at de går så hardt ut, sier Svendsen til NA24.

Og han sier videre:

- Den prisen og oppkjøpspremien er ikke uvanlig i forbindelse med oppkjøp av banker, sier analytiker Tom R. Svendsen i CAR til NA24 og minner om at det foreløpig kun er snakk om en større post.

Samtidig er han helt krystallklar på at den er helt umulig at det motsatte vil skje. Staten eier 34 prosent av DnB Nor gjennom Nærings- og handelsdepartementet. Med dagens regjering vil et oppkjøp av DnB Nor bli helt umulig.

I Stockholm stiger Nordea-aksjene over ni prosent til 112,60 kroner. Det er fortsatt under det indikerte budet fra SEB på 138 svenske kroner. Aksjemarkedet sender også SEB-aksjene oppover. Kursen stiger 4,3 prosent.

Her hjemme blir DnB Nor sendt opp 1,25 prosent til 81 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.