DNB sopte inn 25 milliarder, men tilbyr dårligst rentevilkår av storbankene

Det var god stemning da DNB-sjef Rune Bjerke (til venstre) og finansdirektør Bjørn Erik Næss la frem årsresultatet for 2015 torsdag morgen.

Det var god stemning da DNB-sjef Rune Bjerke (til venstre) og finansdirektør Bjørn Erik Næss la frem årsresultatet for 2015 torsdag morgen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ring banken din og be om markedets beste lånetilbud, oppfordrer Forbrukerrådet.

04.02.16 14:24

Torsdagens resultatfremleggelse fra DNB viser at Norges største bank hadde et resultat før skatt på 24,8 milliarder kroner 2015, en økning på 4,1 milliarder kroner fra året før. Siste kvartal i 2015 var resultatet på 7,9 milliarder før skatt, en økning på fra 6,2 milliarder kroner sammenliknet med samme periode året før.

Likevel skal DNB nedbemanne med 600 ansatte og legge ned 59 filialer. Banken forklarer kuttene med at kundene har endret brukervanene.

I går kuttet DNB-konkurrenten Skandiabanken boliglånsrenten til 2,15 prosent effektiv rente for nye kunder. Det førte banken opp på 3. plass på Finansportalens boliglånsoversikt.

Standardilbud på 2.71 prosent
Til sammenlikning er DNBs beste tilbud, som betinger fordelingsprogrammet Saga (forbeholdt kunder med høy inntekt), på 2,45 prosent. Det mer vanlige produktet Boliglån har en effektiv rente på 2,71 prosent og ligger helt nede på 39. plass på Finansportalens oversikt over landsdekkende produkter.

Skandibanken-kunder med 4 millioner kroner i lån betaler 15.044 kroner i måneden, mens majoriteten av DNBs kunder med samme lånebeløp må ut med over 1100 kroner mer.

Blant de andre store bankene ligger Nordea på 2,40 prosent for sitt Premium-tilbud, som kan sammenliknes med DNBs SAGA, mens Nordeas vanligste avtale ligger på 2,61 prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kriteriene for Nettavisens søk på Finansportalen er lånebeløp på 4 millioner kroner, boligverdi på 6 millioner, nedbetalingstid på 30 år og alder på lånetaker på 41 år.

Tilbyr lån under 2 prosent
Storebrand tilbyr 2,30 prosent for sine fordelskunder og 2,45 prosent for helkunder, mens produktet Standard 75 prosent Boliglån på 3,12 prosent ligger helt nede på 64. plass på den landsdekkende oversikten.

Danske Bank, som har kjempet hardt for å kapre kunder fra DNB det siste året gjennom avtalen med Akademikerne, har 2,19 prosent for medlemmer i fagforeningen. Vanlige kunder tilbys 2,66 prosent gjennom Boliglån 80 prosent og 2,77 prosent for Boligkreditt 70 prosent.

Det beste produktet på listen er Sparebank Øst nettilbud Boligkreditt.no på 1,99 prosent.

- Dette har vi ventet på

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen, jubler over Skandiabankens rentenedsettelse.

- Det er fryktelig gledelig at bankene endelig begynner å kjempe om boliglånskundene. Til tross for at boliglånsmarginene var historisk høye i fjor, var kampen mellom bankene moderat. Dette er noe vi har ventet på en stund, sier Realfsen til Nettavisen.

Hun ønsker ikke å kritisere DNB for de svake plasseringene på Finansportalens oversikt, men oppfordrer boliglånskundene til å være mer aktive overfor bankene.

- Forbrukeren må forstå sin rolle. For at markedet skal fungere godt, må forbrukerne enten ringe til banken og kreve markedets beste rente eller flytte til en bank som er villig til å gi det, sier Realfsen.

De fleste ekspertene spår at Norges Bank setter ned styringsrenten fra 0,75 prosent på rentemøtet i mars.

- Da venter vi at bankene følger etter. De som blir arbeidsledige i 2016, må også få glede av de positive sidene ved lavkonjukturen.

- Kundene er opptatt av mer enn pris
DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld ønsker ikke å opplyse om DNB har planer om å kutte rentene etter gårsdagens rentenedsettelse fra Skandiabanken.

- Vi følger med på utviklingen i markedet og vurderer våre renter forløpende. Vi ønsker å være konkurransedyktige på pris over tid, men det er flere ting enn pris som er betyr noe for kundene ved valg av bank, sier han til Nettavisen.

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB. Foto: (DNB)

- Når vi snakker med våre kunder, er de ofte opptatt av totaltilbudet og forhold som døgnbemannet kundeservice og gode nett- og mobilapplikasjoner, fortsetter han.

Til Realfsens oppfording til bankkundene om å ringe til bankene for å få bedre vilkår, har han følgende kommentar:

- Det er alltid mulig å ta en telefon til banken hvis man lurer på om man har riktige betingelser. Men det er viktig å legge til at man får boliglån etter individuelt baserte vilkår, som utviklingen i boligverdi, inntektsevne og evne til å betjene lånet.

Når det gjelder dagens nyhet om overskudd på 25 milliarder kroner, understreker Westerveld at resultatet gjelder DNB som et globalt finanskonsern.

- Det er kun en liten del av overskuddet som kommer fra private boliglån i Norge, avslutter han.

Lån for unge boligkjøpere
Nettavisen har også sjekket rentetilbudene for yngre førstegangsetablerere. Kriteriene for søket på Finansportalen er denne gangen lånebeløp på 1,5 millioner, boligverdi på 2 millioner, nedbetalingstid 30 år og alder 25 år.

DNBs Boliglån Ung har en rente på 2,50 prosent, noe som gir en 22. plass på oversikten over landsdekkende avtaler. Bankens standardtilbud ligger på 3,01 og 3,05 prosent. Skandiabankens beste tilbud i denne kategorien ligger også på 2,50 prosent.

Storebrand kommer best ut av de store aktørene med sin avtale for kunder under 40 år (forutsetter at du er Helkunde) med 2,20 prosent. Fordelskundene får en rente på 2,80 prosent.

Danske Bank har 2,34 prosent rente hvis man kjøper produktet Ung 85 prosent, mens standardtilbudet ligger på 3,01 prosent. Nordeas UNG-tilbud ligger på 2,45 prosent, mens standardavtalen er på 2,76 prosent.

Sparebanken Øst topper listen med Grønt boliglån (2,04 prosent), men dette er et lån som kun tilbys til kunder som skal finansiere nullhus. Realfsen trekker frem nummer to på listen, Sunndal Sparebanks Boliglån UNG (2,09 prosent) som et spennende tilbud.

- Dette produktet har bare krav til sikkerhet og alder og peker seg ut som et veldig godt tilbud akkurat nå, mener hun.

Innskuddsrente på 2,05 prosent
Realfsen trekker frem at mange forbrukere glemmer at det er mulig å få gode betingelser på innskuddsrenter til tross for at rentenivået er lavt.

Det beste tilbudet på listen (kriterier: 1 million koner, alder 60 år, flytende rente, ikke krav om produkt eller medlemskap) er Bluestep Finans Oslo og Topprente.no (Sparebanken Øst) med 2,05 prosent.

Det er altså høyere enn det beste tilbudet vi fant for boliglån på 4 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.