NA24.no

DNB trekker seg ut av Dakota Pipeline-prosjektet


Dette bildet fra Lake Oahe-området i Emmons County nær Cannon Ball viser området der siste del av Dakota Access Pipeline skal settes i sammen.
Dette bildet fra Lake Oahe-området i Emmons County nær Cannon Ball viser området der siste del av Dakota Access Pipeline skal settes i sammen. Foto: Tom Stromme (AP)
DNB har solgt seg ut av det omstridte oljerørledningsprosjektet Dakota Access Pipeline i USA. Noe av forklaringen er hensyn til urbefolkningen.

- Ved å selge oss ut ønsker vi å sende et signal om viktigheten av at denne typen prosjekter involverer og lytter til berørte urfolk på en bedre måte. Selv om det har vært forsøk på konsultasjon fra prosjektets side, er det mye som i våre øyne tilsier at det ikke har vært tilstrekkelig, sier Harald Serck-Hanssen, konserndirektør for storkunder og internasjonal virksomhet i DNB, i en pressemelding.

Urfolksgruppen Standing Rock blir spesielt trukket fram som samtalepartner.

Stor motstand

Tusenvis av mennesker har demonstrert mot prosjektet. I november engasjerte DNB og de andre bankene som deltok i finansieringen en uavhengig menneskerettighetsekspert som skulle gå gjennom prosjektet.

Sametingspresident Vibeke Larsen møter Oljefondets etiske råd i Oslo mandag – sammen med representanter fra Standing Rock. DNB-exiten blir tatt godt imot.

- Dette er en kjempebra nyhet. Nå er det bare oljefondet som må forstå at også de må respektere urfolks rettigheter, sier Larsen til Aftenposten.

Viktig signal

Klimarådgiver Martin Norman i Greenpeace sier utsalget sender viktige signaler.

- Det er åpenbart at DNB i utgangspunktet aldri skulle gått inn i dette prosjektet. Dette er en historie de må lære av, og nå må de innføre rutiner som sørger for at dette ikke skjer igjen, sier Norman. Leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom sier de er "utrolig glade" for utsalget.

- Nå er det bare oljefondet som har penger inne i prosjektet fra norsk side. Vi håper de følger etter DNB og dropper investeringene i denne miljøkatastrofen, sier hun.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere