Ifølge Reuters ble OPEC-landene i går enige om å kutte sin produksjon med 0,24-0,74 millioner. fat dagdlig til totalt 32,5-33,0 millioner fat.

Ifølge Saudi Arabias oljeminister skal ikke Nigeria, Iran og Libya omfattes av kuttene, så sant de holder produksjonen på et «meningsfylt nivå».

Les: Asiabørsene i pluss etter OPEC-avtale

- Men hvordan kuttet skal fordeles, skal ikke besluttes før i november. Som vi vet fra tidligere likner dette mye på problemene med finansiering av fellesgoder. Alle har interesse av at det kuttes, men for den enkelte er det selvfølgelig best å produsere mest mulig, skriver Dørum i en morgenrapport torsdag.

Les: OPEC-enighet om oljekutt

Overrasket markedet

Han peker på at hvis noen land skal skjermes, må andre land ta mer og insentivene for å jukse når produksjonsmålene først er fastsatt, er også sterke.

- Med litt andre ord: Vi tror det når vi ser det. Uansett var beslutningen overraskende, skriver Dørum.

I natt ble oljeprisen på det meste notert til 49 dollar fatet, nesten tre dollar høyere enn i går morges.

Les: DNB større enn Deutsche Bank

Sterkeste krone på ett år

Den norske krona styrket seg (ikke overraskende) markert i går ettermiddag etter at den foreløpige Opec-avtalen om kutt i oljeproduksjonen ble annonsert.

Mot den europeiske fellesvalutaen styrket krona seg til 9,0115, fra en åpningsnotering på 9,0995. Krona har dermed styrket seg i overkant av 2,5 prosent mot euroen bare i løpet av den siste uka og til det sterkest nivået siden august i fjor, skriver Handelsbanken i en morgenrapport torsdag.

Både oljen og krona skal opp

- Med utsikter til videre oljeprisoppgang – vår gjeldende prognose er 70 dollar fatet om ett år – må det også påregnes videre kronestyrking. Vi sikter oss inn på 8,50 mot euro først om to år, men veien ned dit kan bli brattere enn vi nå forventer, skriver Dørum.

Oljeprisøkningen løftet også energiaksjene på bred front, og S&P500 la på seg 0,5 prosnt. Oppgangen fortsetter i Asia i dag, med Nikkei opp 1,9 prosent, godt hjulpet av en yensvekkelse på en prosent.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor