*Nettavisen* Økonomi.

DNO fyrte børsen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oljeoppgang og DNO skjøt Oslo Børs i været.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oslo Børs flekset muskler tross svak oljepris på dagen, men når oljeprisen steg og en melding fra Berge Gerdt Larsens Larsen Oil & Gas tikket inn ble det fullt trykk.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg med hele 2,01 prosent til 243,32 poeng. Dermed ser det ut til at den tradisjonsrike januarfesten allerede kan ha startet.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Oslo Børs

DNO-rally
Oljeselskapet DNO meldte først om at testingen av et sandsteinslaget Madbi har gitt en oljestrøm på 1.200 fat pr. dag. Testen er gjort i letebrønnen Hekma-1 hvor selskapet har en eierandel på 24,45 prosent.

Men DNO-aksjen eksploderte først etter at det kom en pressemelding fra Larsen Oil & Gas som eier fem prosent av selskapet. Larsen Oil & Gas sier at DNO-styret kan vente seg henvendelser om oppkjøp de kommende ukene eller månedene. Selskapet sier også at de ikke ønsker eventuelle fiendtlige bud velkommen. Bud som ikke reflekterer en verdi tilsvarende 14-20 kroner pr aksje kan bli vurdert som fiendtlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meldingen kom ikke gjennom børsen og aksjen ble heller ikke suspendert for undersøkelser. Kursen steg med en gang 16 prosent.

- Det kan være at Larsen Oil & Gas som aksjonær har mottatt en henvendelse, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.

- DNO har sagt at de heller ikke kjenner til ryktene, sier Tor Arne Olsen.

Det at slik informasjon kommer gjennom en pressemelding er veldig spesielt.

- Jeg synes det er ekstremt spesielt at aksjen ikke er suspendert, og også måten det blir gjort på. At styreformannen ikke sender ut en børsmelding via DNO-aksjen, er også veldig spesielt sier Carnegie-analytiker John Olaisen til dn.no.

Informasjonsansvarlig ved Oslo Børs Per Eikrem sier at de nå vil gjennomgå informasjonen og se på eventuelle handler i forkant og etterkant av meldingen.

- Det er klart vi tar og sjekker informasjon som er så kursdrivende, sier Eikrem.

DNO-aksjen gikk rett opp med 16 prosent og endte til slutt opp 16,70 prosent til 12,72 kroner. Det ble omsatt for 1,8 milliarder i selskapet.

Oljeoppgang
Oljeprisen hadde før torsdag falt med hele 13 prosent i år alene. Fallet har kommet på grunn av at den amerikanske vinteren lenge har vært svært mild, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje og naturgass til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen.

I går fremla amerikanerne de ukentlige oljelagertallene. De viste at de amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004.

Et fat olje steg imidlertid utover dagen og koster 54,06 dollar som er en oppgang på 0,69 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Opec-president og oljeminister i de Forente arabiske emirater Mohamed Al-Hamli sier til Bloomberg News torsdag at en oljepris på, referanseoljen WTI, 53 dollar fatet ikke er akseptabelt.

Men OPECs oljeministere vil ikke avholde noe krisemøte tross det sterke fallet i oljeprisen. Det signaliserer Mohammed bin Dhaen al Hamli til Dow Jones Newswire torsdag.

- Det er ingen planer for et hastemøte i OPEC, sier al Hamli til Dow Jones.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Lett blanding
Fusjonskameratene Statoil og Norsk Hydro startet sammen med hovedindeksen med å gå rett i rødt. Men tro på en kommende oljerekyl sendte aksjene opp igjen og de endte til slutt opp med 1,96 prosent til 156,25 kroner og 2,52 prosent til 183 kroner.

«Folkeaksjen» Telenor klatret med 1,67 prosent til 122 kroner. Aker Kværner fikk kontrakter fra både her og der i dag og endte opp 1,74 prosent til 700 kroner.

Selskapet Simtronics, som driver med brann- og gassdetektorer for industriell bruk, ble suspendert etter at aksjen steg med nesten 30 prosent. Selskapet falt noe tilbake, men toppet vinnerlisten med en oppgang på hele 17,95 prosent til 1,84 kroner. Det var omsatt for 15 millioner i aksjen.

Ellers var Q-free og Stepstone ute med nyheter. Styret i teknologiselskapet Q-Free, som leverer bomsystemer til offentlige veier, mener det nå er behov for å gjennomføre en rekke forbedringstiltak i selskapet. I den forbindelse tar selskapet en avsetning i fjerde kvartal på 30 millioner kroner.

StepStone-sjef Colin Tenwick melder om høyt tempo for selskapet ut av 2006.

Q-free hadde en grusom dag og ble dagens relative taper med en nedgang på 10,64 prosent til 16,80 kroner, mens Stepstone ble belønnet med en oppgang på 2,07 prosent til 14,80 kroner.

Fete fiskeaksjer
Laksebørsen Fish Pool oppjusterte prisutsiktene laks for 2007. Det spås at prisen vil ligge i intervallet 27-27,25 kroner per kilo, med en topp i perioden april til juni.

Fiskeaksjene klatret på handelen. Pan Fish gikk opp med 3,83 prosent til 5,96 kroner, Lerøy Seafodd Group klatret med 4,59 prosent til 114 kroner og Cermaq hoppet opp 1,64 prosent til 93 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.