NA24.no

DNO gikk på en smell

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nedskrivninger ga massivt underskudd.

Nedskrivninger av aksjeinvesteringen i Det norske oljeselskap og deler av lisenser i Jemen senket resultatet til DNO. Dette var i tråd med det de hadde meldt til markedet på forhånd. Likevel klarte de ikke leverer på linje med forventningene.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

I årets fjerde kvartal falt driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) til minus 196,9 millioner kroner fra 182,4 millioner kroner i fjerde kvartal året før.

Inkludert nedskrivninger på 652 millioner kroner i forbindelse med investeringen i Det norske oljeselskap og 198 millioner kroner i forbindelse med eierandelene i Jemen og Syria ble driftsresultatet på minus 297,5 millioner kroner mot 64,5 millioner kroner i pluss i samme kvartal året før.

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans at driftsresultatet ville bli på 257 millioner kroner i minus.

Resultat før skatt viser et underskudd i løpet av de tre siste månedene av 2008 på 912,7 millioner kroner mot et overskudd på 14,3 millioner kroner i samme periode i 2007. Nettoresultatet ble på 977,3 millioner kroner i tap mot 829,2 millioner kroner i overskudd i fjerde kvartal 2007. Tallet for 2007 inneholder gevinst på 871 millioner kroner fra salget av den norske virksomheten.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer med DNO nå?

Produksjonen i Jemen var i fjerde kvartal på 8.210 fat oljeekvivalenter per dag og 9.330 fat per dag i hele 2008. Selskapet hadde guidet en produksjon på 9.000 fat per dag for 2008. Fra Nord-Irak fikk hadde DNO en produksjon på 4.156 fat per dag i fjerde kvartal. Totalt havnet dermed produksjonen på 12.366 fat oljeekvivalenter per dag. i fjerde kvartal i 2007 lå denne på 15.478 fat per dag.

Selskapet skriver at de forbereder en betydelig økning i den totale produksjonen i 2009 uten ytterligere investeringer. Driftsinvesteringene (CAPEX) er ventet å bli på 475 millioner kroner for året der 235 millioner allerede er forpliktet.

Det store spørsmålet for DNO er når de kan få anledning til å eksportere oljen fra Tawke-feltet gjennom rørledninger. Arbeidet med å knytte seg på det eksisterende rørledningsnettet pågår fortsatt og skal ifølge DNO nærme seg slutten. Da vil de kunne utnytte produksjonskapasiteten på 100.000 fat per dag fullt ut. Innen det skjer vil de ikke bore videre på feltet i Kurdistan.

I sin resultatpresentasjon melder DNO at de vil innta en mer aktiv rolle i konsolideringsfasen som de venter vil fortsette. Dette er et ledd i å søke strategiske muligheter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere