Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim etterforsker DNO

Politiet har konkludert med at det foreligger rimelig grunn til å etterforske om noe straffbart har skjedd.

Økokrim bekrefter nå at de skal starte strafferettslig etterforskning DNO-saken.

Saken gjelder salget av 43,9 millioner DNO-aksjer som blant annet har involvert kurdiske delstatsmyndigheter i Irak.

- Børsen har tidligere konkludert med at selskapet har overtrådt bestemmelsene for løpende opplysningsplikt. Økokrim har hatt kontakt med Kredittilsynet om saken og 24. september ble den sendt over til oss for vurdering om en eventuell strafferettslig etterforsking. Økokrim har vurdert om det er grunn til å etterforske saken og har konkludert med at det foreligger rimelig grunn til å etterforske om noe straffbart har skjedd, skriver Økokrim i en pressemelding.

Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Truet med utkastelse
DNO har kommet i kraftig søkelys de siste ukene, og selskapets produksjon i Nord-Irak ble stanset etter at det oppsto en kraftig disputt i forbindelse med et aksjesalg.

De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) truet med å kaste DNO ut av Nord-Irak og kansellere produksjonsdelingsavtalen de har med det norske oljeselskapet. I inntil seks uker var DNO suspendert fra oljekontrakten, og ville ikke få noen inntekter fra området i denne perioden.

Bakgrunnen for reaksjonen fra de kurdiske selvstyremyndighetene er store medieoppslag i Norge om eierforholdet til en aksjepost som DNO selv solgte for et snaut år siden. Her har Oslo Børs lagt press på DNO, noe som har medført at DNO-partner KRG, og ministeren for naturressurser Dr. Ashti A. Hawrami har blitt dratt inn i saken.

I september ila Børsklagenemnden DNO International et ovetredelsegebyr på en snau million kroner fordi de mener selskapet brøt opplysningsplikten. I forbindelse med dette ble det offentliggjort korrespondanse i forbindelse med aksjetransaksjonen.

Krangelen og mediespekulasjonene i kjølvannet av dette mislikte KRG sterkt, og krevde at oljeselskapet ryddet opp og gjenreiser den skade som de mente var påført omdømmet.

Fikk gjenoppta produksjonen
Mandag denne uken kom meldingen om at DNO maktet å ordne opp i tilstrekkelig grad.

Les mer: Grønt lys for DNO

Det skjedde etter at oljeselskapet skrev et brev til De kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) og utvalgte ledere i Irak. I tillegg hadde Dr. Khaled Salih, seniorrådgiver for statsministeren og ministeren for naturressurser i de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak et klargjøringsmøte med ledelsen I Oslo Børs.

Responsen var at DNO fikk gjenoppta produksjonen i oljerike Nord-Irak med umiddelbar virkning.

Ledelsen i DNO International har ikke besvart NA24s henvendelser fredag formiddag.

DNO-aksjen faller tungt fredag formiddag. Aksjen sendes ned over 9 prosent til 4,70 kroner.

Kommentarer til denne saken