NA24.no

DNO med ambisiøs plan

Sist oppdatert:
DNO vil bygge opp datterselskapet Det Norske Oljeselskap til å bli nest størst på norsk sokkel.

Det er ikke mange år siden DNO solgte store deler av sin lisensportefølje på britisk og norsk sokkel. Etter en ny oppbygging av en norsk portefølje er oljeselskapet igjen klar for å splitte opp selskapet, men ikke for et direkte salg denne gangen.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge DNO-sjef Helge Eide er dette første skritt mot et ambisiøst mål om å skape et nytt sterkt norsk oljeselskap som skal være nummer to på norsk sokkel.

- Vi vil skape et selskap som er 100 prosent fokusert og giret på norsk sokkel. Vi må ha et rendyrket selskap for å bygge opp posisjonen som nummer to på sokkelen. Vi ser mange spennende muligheter og det åpner seg opp ytterligere muligheter ved den endring i struktur som skjer på sokkelen, sier Eide til Na24 iMarkedet.

Tilbake til røttene
Det er DNOs datterselskap Det Norske Oljeselskap med røtter tilbake til den spede starten på norsk sokkel som vil være instrumentet i DNOs ambisiøse satsning.

For å finansiere opp satsingen vil DNO gjennomføre en rettet emisjon i Det Norske Oljeselskap mot eksisterende og nye investorer. Emisjonen med en påfølgende emisjon mot de resterende aksjonærene i DNO er indikert til å få en ramme på 427 til 538 millioner kroner. DNO vil sitte igjen med en eierandel på 80 prosent i datterselskapet.

- Så dette er ikke bare første skritt mot en fisjon og et salg av aktivitetene i Nordsjøen, slik dere gjorde i 2004?

- Det er ikke slik vi ønsker å fremstille det. Vi har etablert en sterk posisjon etter salget i 2004, bygget opp igjen en sterk portefølje og posisjon, og har et ganske betydelig leteprogram fremover. Vi ønsker et sterkt fokus på norsk sokkel og ønsker å bygge selskapet til det norske nummer to selskap på sokkelen. Denne strukturen mener vi er den rette for å nå dette målet, sier Eide.

I kjølvannet av emisjonen er planen å introduserer aksjene i Det Norske Oljeselskap på OTC-listen. Deretter er planen en notering av selskapet på Oslo Børs i løpet av de neste 12 månedene.

Rask vekst
- Er det slik nå at alle de små selskapene på sokkelen bør ut å finne rådgivere i påvente av bud fra Det Norske Oljeselskap?

- For å nå dette ambisiøse målet må vi vokse både organisk og gjennom konsolidering. Vi har satt et klart mål for oss og det skal vi nå. Dette er bare første skritt, sier Eide.

DNO er ikke nummer to blant de norske aktørene på norsk sokkel i dag, verken målt i produksjon eller leteområder.

- Hvor raskt kan dere nå dette målet?

- Litt avhengig av hvordan man måler det, men vi er ikke der i dag. Vi er imidlertid sterkt posisjonert og har et eksepsjonelt god grunnlag for å nå dette målet, blant annet med den erfaring DNO har bygget andre steder. Vi må ha veldig høyt fokus på dette og må ha det i eget selskap, men med en aktiv og sterk eier bak, sier Eide til NA24 iMarkedet.

Ifølge Eide vil fokus for det nye norske selskapet være å plukket opp felter og prosjekter som de store, StatoilHydro, ikke er interessert i. Felter i størrelsesorden 50 til 100 millioner fat vil være naturlig satsning i denne strategien. Eide mener Det Norske Oljeselskap vil være operatør og styre prosjektene selv, men også åpne for deltakelse som eier i større prosjekter.

Han mener betingelsene er gode på norsk sokkel for mindre aktører, men også for at selskapet skal nå sitt mål.

Vil være aktiv eier
Eide vil ikke være konkret på hvor stor eierandel DNO kan være fornøyd med i datterselskapet. Med utsikter til fremtidige emisjoner for å finansiere oppkjøp og vekst vil DNOs eierandel i Det Norske Oljeselskap etter hvert vannes ut.

- Det er riktig å si at dette første steget er strategisk motivert, så har vi mål om å gå raskt på OTC-listen og innen et år på børs. Hvordan posisjon blir etter det, vet vi ikke, men vi ønsker å være en stor og aktiv eier i prosessen med å bygge dette selskapet. Dette er bare første steg mot et ambisiøst mål, sier Eide.

Han påpeker samtidig at utskillelsen og det sterke fokuset på norsk sokkel vil bety noe for målsettingene morselskapet DNO har internasjonalt.

- Vi har en organisasjon på nær 500 og en vesentlig del av disse er knyttet til den internasjonale driften. Den vil vi fortsette å bygge. Vi har det samme ambisjonsnivået ute som tidligere, og Midtøsten et satsingsområde. Vi øker fokuset på norsk sokkel, men gjør det gjennom Det Norske Oljeselskap, sier Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere