*Nettavisen* Økonomi.

DNO opp etter fall

Oslo Børs, høststemning, Børsen, aksjer Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Aksjemarkedet reagerte negativt på påstander om milliardkrav.

01.10.09 11:19

DNO avviser at det har mottatt et krav på 3 milliarder kroner i forbindelse med den pågående voldgiften i London. Kravet størrelse er ikke spesifisert, hevder oljeselskpaet og viser til at forhandlingene er konfidensielle i henhold til britisk lov.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens Næringsliv slår opp på sin førsteside torsdag at DNO kreves for 3,1 milliarder kroner av sin jemenittiske partner. Kravene skal stamme fra produksjonsdelingsavtalen DNO har med de kurdiske selvstyremyndighetene.

Etter en trøblede start blir DNO-aksjen løftet 0,96 prosent til 4,10 kroner, men på det meste ble aksjekursen sendt ned 7,66 prosent til 3,75 kroner. Følg kursen her.

Innblandet i saken
Oljeselskapet oppga i årsrapporten og i resultatrapporten etter andre kvartal at de er involvert i voldgift, men de har ikke ønsket å kommentere nøyaktig hva kravet gjelder eller størrelsen på kravet. Det har heller ikke ønsket å opplyse hvem kravet kommer fra.

Ifølge Dagens Næringsliv er det mangemilliardæren Shaher Abdulhak og hans selskap Ansan Wikfis Investments Company som sammen med det amerikanske selskapet Porcupine som står bak søksmålet. Abdulhak er faren til mannen som er etterlyst og siktet etter drapet og voldtekten av Martine Vik Magnussen i London.

Les mer: Abdulhak krever milliarder av DNO

Oljeselskapet viser til at det i 2007 ble det innført en lov i den kurdiske regionen, og denne nye loven regulerer forholdene til oljeselskapene. I børsmeldingen skriver DNO at som følge av implementeringen av og i samsvar med den nye olje- og gassloven i den kurdiske regionen er alle kontraktene gjenstand for gjennomgang for å sørge for at de er i samsvar med den nye lovgivingen.

- I alle land, inkludert Norge, er det visse krav som må oppfylles for at selskaper kan søke om kontrakter for lete og produksjon etter olje og gass. For DNOs kontrakter i Kurdistan ble en slik gjennomgang ferdigstilt i mars 2008, skriver DNO.

- Ingen rettigheter
Gjennomgangen medførte at disse tredjepartene ikke ble godkjent som en part i eller til å ha noen rettigheter i produksjonsdelingsavtalen.

- Som følge er det ingen andre parter som har noen rettigheter i produksjonsdelingsavtalen utover hva som ble rapportert 6. april 2009, skriver DNO og refererer til børsmeldingen da det ble kjent at Genel Enerji har blitt med som partner på flere felt i Nord-Irak.

DNO har avvist grunnlaget for et hvert krav fra slike tredjeparter som relaterer seg opp til 10 prosent utover DNOs interesse i produksjonsdelingsavtalen. Den første delen av voldgiften ga en kjennelse om rett til å søke kompensasjon for skader fra DNO Iraq som er et datterselskap til DNO. Ellers viser selskapet til at voldgiftforhandlingene pågår og venter at en endelig kjennelse med tanke på mulig kompensasjon for skader vil komme i andre kvartal 2010.

- Ikke en del av fristen
KRG har gitt oljeselskapet en frist til å ordne opp i skadene som er blitt påført de kurdiske selvstyremyndighetene etter DNO-saken. I mellomtiden er de suspendert fra produksjonsdelingsavtalen, og hvis DNO ikke rydder opp innen fristen kan de risikere å bli kastet ut av Nord-Irak, med eller uten kompensasjon. I tillegg til å rydde opp i saken som startet etter at DNO solgte 43,9 millioner egne aksjer, så er kravet at de også må ordne opp i saken DNO har pågående med en tredje part.

- Gjennom våre pågående diskusjoner med KRG har vi forstått at voldgiften ikke er en del av den nåværende suspensjonsperioden i Kurdistan, som DNO jobber med å løse så raskt som mulig, skriver DNO.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag