*Nettavisen* Økonomi.

DNO-opptur på fallende børs

Oslo Børs åpner moderat ned tirsdag etter lavere oljepriser.

Oslo Børs åpner moderat ned tirsdag etter lavere oljepriser. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Oljeprisfall tynger børsen. Børsrakett i revers.

20.10.15 13:26

Oslo Børs åpnet moderat ned tirsdag etter lavere oljepriser.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen ned 0,65 prosent til 609,95 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 faller 0,7 prosent.

I oljemarkedet omsettes brentoljen for 48,4 dollar per fat, ned rundt 0,2 dollar hittil i dag.

Tungvektere i rødt
Oljeprisene tynges av statistikk som viste den svakeste BNP-veksten siden 2009 i Kina, samtidig som Iran har signalisert høyere produksjon og dollaren har styrket seg, skriver Dow Jones Newswires.

Blant de største selskapene faller Statoil 1,9 prosent, noe som tynger markedet. Seadrill, som ramlet over syv prosent på New York-børsen i går, sendes ned 3,2 prosent.

I tillegg er tungvektere som Yara og Hydro ned henholdsvis 1 og 2,6 prosent.

Mest omsatt og øverst på taperlisten er børsraketten Next Biometrics, som denne uken har gitt tilbake deler av den voldsomme oppturen i forrige.

Tirsdag faller aksjen 21 prosent, men er fortsatt opp 162 prosent den siste måneden.

DNO-oppgang
Aksjen til oljeselskapet DNO stiger derimot med 3,6 prosent etter nye betalinger til oljeselskaper i den kurdiske regionen.

Genel Energy har sammen med partnerne på Taq Taq-feltet mottatt en brutto betaling på 30 millioner dollar fra kurdiske regionale myndigheter (KRG).

Betalingen er for olje eksportert gjennom den kurdiske regionen i rørledningen fra Irak til Tyrkia, opplyser selskapet i en børsmelding.

Andelen til Genel av betalingen er på 16,5 millioner dollar. I forrige uke meldte også Gulf Keystone, operatør av Shaikan-feltet i den kurdiske regionen om betaling fra KRG.

Genel er også partner med DNO på Tawke-feltet i den kurdiske regionen. Den første av det som av KRG er lovet å være regulære betalinger, ble betalt til partnerne på Tawke i september.

- Gitt at Shaikan-feltet og Taq Taq har fått tilsvarende betalinger som i september, så tror jeg vi har veldig god grunn til å vente at du får en oktober-betaling til Tawke og DNO som er tilsvarende det man så i september. Det var 30 millioner dollar for hele feltet, som blir rundt 21 millioner dollar netto til DNO, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Femdobler overskuddet
Elektronikkprodusenten Kitron kan vise til bedring over hele linjen i tredje kvartal, med en femdobling av overskuddet.

På Oslo Børs belønnes Kitron med en oppgang på 6,7 prosent.

Kvartalet er det sjette på rad med forbedret lønnsomhet på grunn av en kombinasjon av økte driftsinntekter og bedre marginer, melder selskapet tirsdag.

For kvartalet økte Kitron inntektene til 468 millioner kroner, fra 382 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor, mens driftsresultatet var opp til 26,3 fra 6,9 millioner kroner.

Samtidig økte resultatet før skatt til 31,1 fra 5,9 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.