NA24.no

DNO på Statoils radar

(Scanpix)
Statoil kan ha DNOs oljeinteresser i Irak på ønskelisten, tror analytiker.

DNO-aksjen fikk skikkelig fart på seg etter rykter om at Statoil vil kjøpe DNOs oljeinteresser i Nord-Irak. Dette er rykter som dukker opp i tide og utide, men markedet ser ut til å lagt vekt på ryktene denne gangen.

NA24 - din næringslivsavis

Offisielle talspersoner i tilknytning til de kurdiske selvstyremyndighetene hadde hørt om samtaler mellom DNO og Statoil, meldte nyhetsbyrået Dow Jones Newswire. Ifølge disse personene skal de to norske oljeselskapene være i diskusjoner der Statoil skal kjøpe DNOs oljerettigheter i Nord-Irak.

Les også: Statoil-rykter i DNO

Kurshopp
Oslo Børs innførte en børspause for å undersøke kursutviklingen etter at aksjekursen steg 6,33 prosent til 11,25 kroner. Etter en drøy time ble handelen i DNO åpnet igjen.

Følg DNO-aksjen.

DNOs produksjonsavtaler i Irak har lenge vært omstridt. Det har ved flere anledninger vært sådd tvil rundt de kurdiske selvstyremyndighetene rett til å inngå bindende produksjonsdelingsavtaler for oljen i Irak med utenlandske oljeselskaper.

En ny oljelov står på trappene til å bli vedtatt av generasjonsforsamlingen i Irak. Når den nye petroleumsloven blir vedtatt, kan mye av usikkerheten rundt gyldigheten rundt oljeavtalene i Irak forsvinne.

Femti-femti
- Hvor stor sannsynlighet er det for at Statoil kjøper DNOs interesser i Irak?

- Det er femti-femti sjanse på at det skjer noe, sier analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets til NA24.

Analytikeren sier at Statoil har åpenbart vært interessert i DNO tidligere og det er ikke bare Irak som er interessant. Den norske oljegiganten har tidligere uttrykt interesse for Jemen. DNO er også på plass i Jemen, mens Statoil skal ha vært mest opptatt av offshore-Jemen.

- Alle de store vestlige oljeselskapene har vært restriktive til oljeområdet i de kurdiske nordområdene for å ikke ødelegge for muligheter lenger sør i Irak, sier Tønnesen til NA24.

DnB NOR-analytikeren tror at dette kan snu når en endelig oljelov er på plass i Irak. En eventuell lov kan gjøre det lettere å gå inn i områdene lenger nord i Irak.

- Det er ingen tvil om at Kurdistan er på Statoils radar, men hvor langt de har gått eller er villig til å gå, det vet jeg ikke, sa analytiker Erik Nasby i Handelsbanken på en presentasjon onsdag, ifølge Dow Jones Newswire.

- Ingen kommentar
Statoil vil ikke kommentere ryktene:

- Vi i Statoil kommenterer i prinsipp aldri rykter, sier informasjonssjef for Internasjonal undersøkelse og produksjon, Rannveig S. Stangeland i Statoil til NA24.

Generelt er Statoils holdning at de ikke står overfor umiddelbare investeringer i Irak, men at de følger med på utviklingen av det store ressursunderlaget i det oljerike landet, opplyser Stangeland.

Statoil-talspersonen sier det ikke er aktuelt å gå inn i Irak før et petroleumslovverk er på plass. Sikkerhetssitasjonen i Irak må også bedre seg før Statoil vil vurdere å gå inn i Irak.

DNOs Helge Eide har ikke besvart NA24s henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere