NA24.no

DNO-rally ga børsfest

Sist oppdatert:
Rykter og optimisme ga en real børsopptur i Oslo.

Oslo Børs var knallsterk fredag. Det startet godt og endte fantastisk for investorene i det norske aksjemarkedet. Drevet av høyere oljepris, smittende aksjejubel i Europa, Asia og USA samt gode tall fra blant annet Yara, fikk børsen en knallgod avslutning på uken.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen la på seg 1,52 prosent til 471,90 poeng fredag og reddet med det uken til en oppgang på godt over én prosent.

DNO til topps
Aksjefavoritten DNO stjal mye av oppmerksomheten. Resirkulerte rykter om at Statoil igjen skal kjøpe oljeselskapet fikk aksjen til å stikke til himmels. Statoil er operatør på feltet Glitne der DNO er representert med 10 prosents interesse.

Glitne-feltet, er det minste på norsk sokkel, men er større enn tidligere anslått. Opprinnelige skulle produksjonen vært avsluttet i 2003, men nå går det mot produksjon frem til 2009. Statoil regner med å få ut rundt det dobbelte fra feltet. Den ubestridt største oljekjempen her i landet sier at små felt blir stadig viktigere og at de skal satse mer smått i tiden fremover.

Meglerhuset ABN Amro slukte rundt 2,2 prosent av de utestående aksjene i DNO fredag. Det fikk fart i spekulasjonene. Statoil skal ifølge rykter ha gitt meglerhuset oppdraget med å kjøpe opp DNO, det sier en aksjemegler til nyhetsbyrået Reuters. Dette er ikke nye rykter. DNO er et av selskapene som får størst oppmerksomhet fra småhandlerne på børsen, og er ofte gjenstand for rykter og spekulasjoner.

Interessen fra ABN Amro løftet DNO-aksjen opp 12,31 prosent til 12,41 kroner og til toppen av både vinnerlisten og listen over de mest omsatte aksjene på børsen.

Sterkt fra Yara
Flere av tungvekterne klatret den siste dagen i uken. Yara steg 3,15 prosent til 171,75 kroner. Gjødselselskapet la frem sitt resultat for første kvartal som fikk god mottagelse i markedet. Selv forventningene var skyhøye leverte selskapet noenlunde som ventet. Yara var litt under konsensus, men kom med gode fremtidsutsikter.

Gjødselmarkedet er ventet å vokse etter som jordbruket ligger an til å få et godt år i 2007. Det kan få etterspørselen til å fortsette veksten. Samtidig har Yara sikret seg billigere energi gjennom forwardskontrakter som kan spare kostnadene med 250 millioner kroner. Yaras inntreden i det viktige indiske markedet ble også tatt godt i mot.

Rigg-rykter
Rykter preget også handelen i riggselskapet Awilco Offshore. Spekulasjoner i den indiske næringslivsavisen på nett, NDTV Profit.com, skal flere indiske olje- og offshoreselskaper sikle på Awilco Offshore. Blant annet skal det indiske rederiet Essar Shipping samt det halvoffentlige indiske oljeselskapet Reliance være interessert i det norske riggselskapet.

Inderne skal være villige til å bla opp rundt 3 milliarder dollar, eller omkring 18 milliarder kroner. Awilco selv avviser overfor NA24 at de er involvert i noen salgsprosesser av selskapet. Markedet sendte aksjekursen opp 3,95 prosent til 67 kroner.

Det internasjonale meglerhuset Goldman Sachs har startet dekning av seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology. I en fersk analyse har de en kjøpsanbefaling på selskapet, melder Dow Jones Newswire. RXT-aksjen steg 7,69 prosent til 70 kroner.

Olje i toppform
Oljeprisen var også i toppform. Frontkontrakten på den amerikanske referanseoljen WTi gikk ut fredag. Prisen på denne kontrakten har de siste døgnet steget til 63,71 dollar fatet og det smittet over til kontraktene på nordsjøolje med levering i juni som var på 66,40 dollar.

Statoil steg 1,22 prosent til 166 kroner, mens Norsk Hydro steg 1,74 prosent til 88,50 kroner. Kjell Inge Røkkes Aker Kværner opplevde en opptur etter flere tunge dager. Aksjen steg 3,22 prosent til 136,25 kroner. Merrill Lynch sto bak 72 prosent av nettokjøpet.

Finansaksjene representert ved DnB NOR og Storebrand steg 2,08 prosent til 88,50 kroner og 0,73 prosent til 103,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere