NA24.no

(AFP/Scanpix/NA24/Montasje)

DNO tar av på børsen

Sist oppdatert:
Aksjen spretter i været etter gladmelding.

De kurdiske selvstyremyndighetene har åpnet dørene for DNO igjen og det vet aksjemarkedet å sette pris på. Det er ikke bare DNO som stiger tirsdag morgen. Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,04 prosent til 323,61 poeng.

DNO-aksjen skyter opp 28,08 prosent til 4,88 kroner. Følg aksjekursen her

Vurderer doblet eksport
DNO har sprengjobbet for å få ordnet opp forholdet mellom oljeselskapet og de kurdiske selvstyremyndighetene. DNO-saken oppsto etter at Oslo Børs friga navnet til kjøperen av en aksjepost på 4,8 prosent i DNO. Det var oljeselskapet selv som solgte posten, men de har hevdet at de ikke visste hvem kjøperen av posten var. Den vurderingen har ikke Oslo Børs vært enig i, og saken fikk enorm medieoppmerksomhet.

Det resulterte igjen til at DNO ble suspendert fra oljeproduksjon i Nord-Irak av de kurdiske selvstyremyndighetene. Kravet fra KRG var at selskapet måtte gjenopprette skaden som var påført myndighetene og ministeren Dr. Ashti A. Hawrami. Etter drøyt to uker med suspensjon kom meldingen tirsdag morgen om at selskapet igjen får tilgang oljefeltene i Nord-Irak. KRG opplyser at et oppklarende møte med Oslo Børs var med på å avklare forholdet. I et brev til DNO skriver KRG at oljeselskapet kan igjen innta rollen som operatør som tidligere og uten restriksjoner.

Les mer: Grønt lys for DNO

KRG antyder også at eksporten kan økes med tiden.

- Over de siste månedene har regionen demonstrert (med DNOs hjelp) at regionen enkelt kan eksportere 100.000 fat olje per dag og at dette kan bli doblet i løpet av en veldig kort tid. Vi jobber fortsatt med mekanismer for garanterte betalinger, likevel er vi nå enige med deres forespørsler om at fokuset burde være på å øke tilbudet av olje for lokalt forbruk (for å løse lokalt behov)og også maksimere kortsiktig kontantstrøm for DNO, heter det i brevet.

Ned etter jubel
Telenor faller 2,20 prosent til 71,10 kroner etter jubeldagen. Mandag ble det kjent at Telenor og erkerivalen Alfa Group har inngått en fredsavtale der de skal samle sine eiendeler i selskapene VimpelCom og Kyivstar. Planen er å danne et nytt selskap som skal drive videre.

Les mer: Telenorsjefens dag på Oslo Børs

Dollaren fortsetter å svekke seg. Den britiske avisen Independent skriver at flere av oljelandene i Midtøsten med Golfstatene i spissen har i skjul hatt planer om å bytte ut dollaren som oljevaluta. Sammen med Kina, Russland, Japan og Frankrike skal de ifølge avisen ønske å benytte en kurv med valutaer.

I London stiger nordsjøoljen til 68,34 dollar per fat etter flere dager med nedgang.

StatoilHydro blir løftet 0,71 prosent til 127,70 kroner.

Stiger på kontrakt
Flere av tungvekterne opplever også sterk utvikling tirsdag. DnB Nor blir løftet 4,61 prosent til 68,10 kroner, mens riggselskapet Seadrill stiger 3,07 prosent til 120,90 kroner.

Seadrill har fått en kontrakt for den oppjekkbare riggen «West Prospero». Kontrakten er med Red Sea Petroleum og omfatter to brønner. Verdien er estimert til 49,9 millioner dollar og varigheten er anslått til seks måneder.

Seismikkselskapet Seabird meldte mandag at de har fått flere kontrakter. Markedet reagerte positivt på nyheten og sendte aksjen opp over 11 prosent. Tirsdag har selskapet kommet med en oppdatering knyttet til utnyttelsen av flåten i tredje kvartal. De nyhetene er ikke like gode, og aksjen faller 4,11 prosent til 2,10 kroner.

Les mer. Dramatisk fall for Seabird

Rederiet Stolt-Nielsen er først ut av selskapene på Oslo Børs med å legge frem sitt resultat. De har avvikende regnskapsår og avsluttet tredje kvartal siste dagen i august. I tredje kvartal falt resultat sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, men de leverer godt over forventningene og hva tilfellet var i årets andre kvartal.

Les mer: Solid fra Stolt-Nielsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere