NA24.no

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

DNO tror på økt eksport

Sist oppdatert:
Oljeselskapet har oppdatert markedet på hvordan oljeeksporten ut av Nord-Irak går.

DNO oppdaterer markedet på eksporten av olje ut av Nord-Irak, og de har også kommet med en oppdatering rundt kontraktene de har med de kurdiske selvstyremyndighetene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

I mai ble det klart at eksporten av olje ut Nord-Irak endelig vil starte, og selskapet startet umiddelbart med å koble til oljerørledningene. Dermed har produksjonen ved Tawke-feltet blitt skrudd opp. 1. juni startet oljeeksporten og det ble markert med en åpningsseremoni.

Rørledningene har en antatt kapasitet på 50.000 fat per dag, men det gjenstår å se hvordan eksporten vil teste kapasiteten. Planene er å øke eksporten trinnvis, og DNO-sjef Helge Eide regner med at de i løpet av en måned vil nå full kapasitet.

Totalt opplyser de at oljevolumene som er på plass ligger mellom 0,9 og 1,9 milliarder fat, og at de gjeldende forventede verdiene er på 1,3 milliarder fat. Når det gjelder utvinnbare reserver strekker størrelsen fra 150 til 370 millioner fat, der forventet verdi er på 230 millioner fat.

DNO opplyser at de har 55 prosent av lisensen i henhold til produksjonsdelingsavtalen på Tawke-feltet. Genel Enerji har 25 prosent, mens de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) har 20 prosent. Royalty er på 10 prosent.

Helge Eide sier under presentasjonen at det fortsatt ikke er bestemt hvordan fordelingen av inntektene skal skje. DNO-sjefen forstår det slik at pengene vil komme fra myndighetene i Irak og at disse vil bli fordelt derfra ved at inntektene fra oljesalget går til de sentrale myndighetene, og senere distribuert fra Bagdad til alle parter inkludert selskapene.

DNO viser til uttalelsen fra statsminister Nechirvani Barzani for de kurdiske selvstyremyndighetene.

- Inntektene fra dagens historiske eksport vil - og må – bli håndtert rettferdig og gjennomsiktig. Oljeselskapene skall og må bli belønnet for deres bidrag i henhold til kravene, sier Barzani ifølge presentasjonen til DNO.

Når det gjelder gyldigheten av kontraktene viser oljeselskapet til uttalelser fra de ulike myndighetene.

- Oljeavtaler signert av KRG er lovlige og konstitusjonelle. De er konstitusjonelle i henhold til artikkel 112 av den irakiske grunnloven, skal den irakiske presidenten Jalal Talabani ha sagt.

For Dohuk-feltet har DNO 40 prosent og Genel Enerji og KRG 20 prosent. Det er samme fordeling av lisensen for Erbil-feltet, men der er ikke tredje partner annonsert.

Totalt har funn- og utviklingskostnadene for første fase kommet opp i 335 millioner dollar. Det gir 1,5 dollar per fat.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere