Gå til sidens hovedinnhold

DNO-fest på rekordsterk børs

Aksjonærene i oljeselskapet fikk revansje etter to tøffe uker.

Stigende oljepriser og børsfest i USA og i Europa ga en heftig børsdag i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var over tirsdag ettermiddag hadde hovedindeksen steget 2,93 prosent til 329,68 poeng, og var nær ved å sette ny årsrekord.

Få varsler
Resultatsesongen etter tredje kvartal ble tyvstartet av rederiet Stolt-Nielsen, og DnB Nor Markets har lagt merke til de få resultatvarslene fra selskapene på Oslo Børs. Perioden vi er inne i akkurat nå er det som regel flere varsler fra selskapene enn hva tilfellet er i år.

- På Oslo Børs har antall resultatvarsel i forkant tredjekvartalsrapporteringen vært begrenset, og vi har så langt registrert ett varsel, mot 2-6 på samme tidspunkt hvert år i perioden 2004-2008. I 2003 var det også ett resultatvarsel per 6. oktober, mens det i 2002 var hele ti, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Den amerikanske dollaren fortsetter svalestupet og ligger nå godt under nivåene fra fjoråret. Ifølge avisen Independent så vurderer flere golfstater å gå sammen med Kina, Japan, Russland og Frankrike om å danne en ny oljevaluta. Det er enten snakk om en veid kurv av andre valutaer eller en egen ny valuta for golfstatene.

Les mer: Rykter rammer dollaren

Reaksjonene ga et fall i dollarkursen, og samtidig styrket den norske kronen seg på stigende oljepris og solid oppgang på internasjonale børser.

Det amerikanske energibyrået tror oljeprisen (WTI) vil holde seg rundt 70 dollar per fat gjennom hele vinteren. Det skjer samtidig som de ser at etterspørselen vil ta seg opp. Innen desember i 2010 venter de at oljeprisen vil ligge rundt 75 dollar per fat.

Les mer: Fryser oljeprisen i vinter

Da Oslo Børs stengte handelen tirsdag kostet et fat nordsjøolje med levering i november 69,50 dollar per fat. Det er en oppgang på godt over to prosent.

Rally i DNO
StatoilHydro steg 3,16 prosent til 130,80 kroner og ble den mest omsatte aksjen. Det var langt mer fart i en annen oljeaksje. DNO-aksjen steg hele 36,48 prosent til 5,20 kroner etter at oljeselskapet igjen kan starte produksjonen i Nord-Irak. De kurdiske selvstyremyndighetene har hevet suspensjonen de innførte for DNO etter at DNO har sendt to brev der de frikjenner KRG og ministeren for naturressurser Dr. Ashti A. Hawrami i forbindelse med et omstridt aksjesalg.

Les mer: Grønt lys for DNO

Meglerhuset Fondsfinans varsler at de kan komme til å senke kursmålet i DNO-aksjen etter alt bråket som har oppstått. Det skyldes at risikoen er blitt mer synlig. De tror at situasjonen nå er tilbake der DNO og KRG var i april, altså før de fikk startet opp eksporten av oljen.

Meglerhuset mener at risikopremien for DNO har økt som følge av den utviklingen som har vært.

- En betalingsmekanisme vil lite trolig bli klar i forkant av det nasjonale valget i januar, så vårt syn er at eksporten vil gjenopptas tidligst i februar/mars. Vår vurdering er under revisjon, men med den gjeldende situasjonen, vil vi mest trolig senke verdivurderingen på 7,2 kroner per aksje betydelig, skriver Fondsfinans i sin morgenrapport.

De har en nøytralanbefaling på DNO-aksjen.

Tilbakegang for Telenor
Ikke alle fikk være med på festen. Telenor falt 3,57 prosent til 70,15 kroner etter jubeldagen. Mandag ble det kjent at Telenor og erkerivalen Alfa Group har inngått en fredsavtale der de skal samle sine eiendeler i selskapene VimpelCom og Kyivstar. Planen er å danne et nytt selskap som skal drive videre.

Les mer: Telenorsjefens dag på Oslo Børs

Kommentarer til denne saken