Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har lært en tung lekse

Oljeminister Ashti Hawrami snakker ut om DNO-saken.

I en melding på de kurdiske selvstyremyndighetenes hjemmesider snakker den kurdiske ministeren for naturressurser, Ashti Hawrami, ut om anklagene og vanskelighetene, lørdag.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste tiden har det vært svært turbulent rundt det norske oljeselskapet DNO International, og deres engasjement i Kurdistan.

Etter at det kom frem at de kurdiske selvstyremyndighetene hadde gjort hemmelige handler i DNO-aksjen, og Dagens Næringsliv fremsatte påstander om at den kurdiske oljeministeren Ashti Hawrami selv kan ha tjent store beløp på handlene, var mange redde for at selskapet kunne bli kastet ut av Irak. Imidlertid er det blitt klart at DNO får fortsette å bli i landet.

Les mer: Grønt lys for DNO

Forklarer DNO-handlene
Ministeren forklarer at grunnen til at han gikk med på at KRG skulle kjøpe de 43,9 millionene aksjene fra DNO var for å redde dem ut av finansielle problemer i forbindelse med finanskrisen.

Da tyrkiske Genel Enerji senere kom i pengevansker hevder ministeren at han tilbød å gi dem aksjene som et lån, og at de kunne selge aksjene for å få inn penger. Hawrami forklarer hvorfor KRG ville hjelpe selskapene slik:

- De hadde blitt symbolet og katalysatoren for KRGs grunnlovsforhandlinger og den regionale politikken som fulgte.

Hawrami berømmer selskapene for den enorme risikoen selskapene tok i sine tidlige investeringer i regionen, og han var redd for at hvis de havnet i problemer ville også den kurdiske oljepolitikken gjøre det.

Derfor var det hemmelig
Hawrami innrømmer at noe av grunnen til at han lovet Genel DNO-aksjene, som KRG senere besluttet å selge, var at det hadde kommet ham for øre at Oslo Børs kunne komme til å offentliggjøre at KRG hadde kjøpt aksjene.

- Fra starten hadde jeg nevnt at jeg ikke ville ha KRGs navn offentliggjort, siden det kunne bli angrepet politisk av våre motstandere, sier ministeren om hemmeligholdet.

Hawrami forteller han var redd for at informasjonen om at KRG var inne i DNO ville bli misbrukt av politiske motstandere, og mener han er blitt gjenstand for et komplott etter at nyhetene om aksjehandlene kom ut.

- Det er også noen utenforstående fra andre land som privat og ofte offentlig oppfordrer Bagdad til å re-sentralisere, på tross av grunnloven. Dette er enten på grunn av sin egen misforståtte politikk om raske løsninger for Bagdad, eller noen ganger for å gjøre veien klar for lukrative kontrakter som enkelt kan bli fremforhandlet eksklusivt, hvis oljepolitikken er i hendene på noen få i Bagdad. Noen av disse kan ha tilbudt å fabrikkere historiene som har kommet ut av Oslo i det siste, ymter ministeren lett paranoid.

- Lært en tung lekse
Han sier at om han hadde visst at HSBC måtte rapportere dette inn til Oslo Børs, som så kunne gå ut med informasjonen, ville han aldri gjennomført handelen, i frykt for at informasjonen kunne bli misbrukt av KRGs fiender.

- Jeg har nå lært en veldig tung lekse. Jeg burde gått med mine første instinkter og ikke hjulpet DNO, selv om det hadde vært skadelig for fremgangen for vårt primærmål, sier han i meldingen.

Avviser kursmanipulasjon
En av kjernebeskyldningene til DN var at KRG skulle ha timet annonseringen av en eksportavtale med salget av DNO-aksjene fra kontoen hos HSBC. Dette avviser Hawrami blankt. Ifølge oljeministeren hadde KRG bedt HSBC selge aksjeposten allerede 31 mars, men ga HSBC spillerom til over hvilket tidsrom de vill selge. Han sier annonseringen av eksportavtalen kun var politisk motivert, og at den ble annonsert nettopp da, fordi det var da den var klar.

- Aksjene kunne bli solgt 1. April, eller når som helst etter det, så vi hadde ingenting med det å gjør, hevder han.

Aller hardest går ministeren ut mot korrupsjonsanklagene.

- Ingen privat konto
- Det burde også være klart, som HSBC har bekreftet overfor statsministeren, at HSBC-kontoen var KRGs egen konto og at alle pengene var kanalisert gjennom KRGs offisielle konto. Ingen penger har gått tapt eller gått til private kontoer slik det uansvarlig har blitt sagt i norsk media, sier en forarget Hawrami.

Han ønsker å gjøre det klinkende klart at han aldri har vært ute etter å berike seg selv.

- Helt fra begynnelsen gjorde jeg det klart at jeg ikke var interessert i jobben for finansiell belønning. Tvert imot visste jeg at jobben kom til å koste meg penger og bry for familien min, hevder Hawrami

Oljeministeren påstår at han tok ministerposten ut av ren selvoppofrelse for sitt land.

- Ville kun tjene sitt land
- Jeg var ikke interessert i ministertitler eller anerkjennelse av noen sort. Jeg ville bare ta jobben fordi jeg trodde at min erfaring ville hjelpe Irak generelt, og Kurdistan-regionen generelt, å lykkes med å utvikle seg økonomisk, fortsetter han.

Han sier også han aktivt har passet på at KRG ikke er blitt innblandet i korrupsjon.

- Jeg gjorde det klart fra begynnelsen at suksess kunne bare nås hvis vi holder forretningene helt rene, vekk fra all korrupsjon og innflytelse, forteller han om KRGs planer om oljeproduksjon.

Forklarer suspensjonen
Om suspensjonen av DNO sier han at den ble gjort for å få klarhet i saken. Hawrami avviser at de foretok produksjon uten betaling for å straffe DNO, men hevder at produksjonen bare ble gjort for å vise at myndighetene i Bagdad kom med uriktige uttalelser om kurdisk oljekvalitet og at regionen ikke hadde noen olje å eksportere.

- Nå har vi bevist det poenget, og fremover vil vi bare gjenoppta eksport med garanterte betalinger, forsikrer ministeren.

Problemene er imidlertid ikke over for DNO. Fredag ble det klart at Økokrim vil gå selskapet nærmere etter i sømmene etter den siste tidens handler.

Les mer: Økokrim etterforsker DNO

Som om det ikke var nok er selskapet også gjenstand for et, milliardsøksmål fra to tidligere hemmelige partnere i Tawke-feltet i Irak, som ble skviset ut i forrige tildelingsrunde.

Les mer: Profilert diplomat bak milliardsøksmålet

Kommentarer til denne saken