Oljen viser igjen muskler og det ga sammen med spreke børser internasjonalt en ny dag i pluss på Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Uken ble innledet med en oppgang for hovedindeksen på 0,26 prosent til 337,98 poeng. Det sikret at det ble oppgang for tredje dag på rad på Oslo Børs og ny beste sluttnotering for året. Tidligere på dagen var børsoppgangen langt friskere. I forrige uke steg børsen her hjemme med over åtte prosent, og var med det mer positiv enn aksjemarkedene i USA og Europa.

Den siste tidens oppgang har fått enkelte til å advare mot korreksjoner. En av dem er investor Alexander Hansson som sitter i London. Han har fått høydeskrekk og kommer med rådet om å selge nå.

Les mer: – Selg alt du har

Hopp for oljeprisen
For investorene på Oslo Børs er oljeprisen svært viktig, og oljen styrket seg gjennom hele dagen. Etter hvert mistet en gryende dollaropptur fotfeste, og det bidro til å gi en ytterligere oppgang for oljen. På tampen av forrige uke oppjusterte det internasjonale energibyrået IEA sine prognoser for oljeetterspørselen for inneværende år og for neste år.

Les mer: IEA ser økt oljeetterspørsel

Sammen med økt optimisme rundt en økonomisk bedring i både USA og i verden generelt blir bedre enn tidligere anslått ga en solid opptur for oljeprisen. Kontraktene på nordsjøolje med levering i november steg 2,34 prosent til 71,64 dollar per fat.

Satser på kjempen
Oppgangen i oljeprisen sørget for at StatoilHydro steg 1,05 prosent til 134,30 kroner. Norges største selskap ble tatt med inn det gode selskap av meglerhuset til Norges største bank.

– Vi tar inn StatoilHydro denne uken for å øke eksponeringen mot olje. Oljeprisen er fortsatt sterk, og det er kommet flere oppgraderinger av estimatene for oljeetterspørsel for 2010, begrunner DnB Nor Markets.

Les mer: Inn i varmen

Norsk Hydro ble løftet 1,84 prosent til 42,53 kroner, mens Seadrill og REC klatret 1,24 prosent til 130,40 kroner og 3,58 prosent til 44 kroner.

Les også: Schwarzenegger åpner for solsubsidier

Dagens vinner
Best gikk det med Grenland Group. Grunnlegger og konsernsjef Hallgeir Skogen i Grenland Group ønsker å kjøpe selskapet av børs. Med på et spleiselag har han med seg HitecVision. De to er sammen villig til å betale 13 kroner per aksje for selskapet. Budet inneholder en premie på 31 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag. Flere av de øvrige største aksjonærene i Grenland Group har allerede gitt forhåndsaksepter på budet.

Les mer: Vil kjøpe Grenland av børs

Kursen til GGG-aksjen steg 31,31 prosent til 13 kroner.

Ny nedtur i DNO
Langt verre gikk det med aksjonærene i DNO. Nok en gang er oljeselskapet gjenstand for kritiske artikler i norsk presse. Aksjekursen endte med et fall på 7 prosent til 4,52 kroner.

I løpet av helgen har Dagens Næringsliv avslørt at den amerikanske toppdiplomaten Peter Galbraith står bak et av selskapene som har gått til søksmål mot DNO. Det skjer etter at han selv har fungert som en rådgiver for de amerikanske myndighetene i flere Irak-spørsmål. I tillegg har den kurdiske ministeren for naturressurser Dr. Ashti A. Hawrami lagt ut et brev på de kurdiske selvstyremyndighetenes egne nettsider der han legger igjen et annet inntrykk enn hva DNO har hevdet.

Les mer: Profilert diplomat bak milliardsøksmålet og – Jeg har lært en tung lekse