Gå til sidens hovedinnhold

Profilert diplomat bak milliardsøksmålet

Nordmann kastet ham ut av Afghanistan. Nå saksøker han DNO for milliardbeløp.

Den tidligere amerikanske FN-diplomaten Peter W. Galbraith står bak et milliardkrav mot DNO. det skriver Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere denne måneden ble det kjent at mangemilliardæren Shaher Abdulhak, hvis sønn er siktet for drap og voldtekt av den norske studenten Martine Vik Magnussen, saksøkte DNO for 525 millioner dollar, eller om lag 3 milliarder kroner.

Les mer: Abdulhak krever milliarder av DNO

Søksmålet ble gjort sammen med det da ukjente amerikanske selskapet Porcupine. Det er dette avisen har funnet ut tilhører Galbraith.

Snytt for eierandel
Galbraith skal, som Abdulhak, i flere år ha hatt en hemmelig eierandel på fem prosent i det store oljefeltet Tawke. Mannen er en mangeårig venn av Kurdistan, og var blant de som satte søkelys på folkemordet som skjedde mot kurderne under Saddam Hussein.

Da de kurdiske selvstyremyndighetene i fjor reforhandlet produksjonsdelingsavtalene for Tawke-feltet ble imidlertid de to kastet ut. Det er bakgrunnen for søksmålet som nå går for voldgiftsdomstolen i London.

Kastet ut av Afghanistan
Dette er ikke første gangen den tidligere FN-diplomaten ryker uklar med nordmenn. Inntil september i år var Galbraith norske Kai Eides nestkommanderende i Afghanistan. De to jobbet sammen med FN-operasjonen UNAMA, men kom i krangel etter valget, som var preget av utbredt fusk.

Les mer: Kai Eides stedfortreder fikk sparken

Galbraith hevder at Eide ville dekke over valgfusket for å støtte den sittende presidenten, Hamid Karzai.

Les mer: - Kai Eide er Karzais mann og USA gir full støtte til Eide

Galbraith vil verken bekrefte eller avkrefte at han står bak selskapet overfor avisen, og viser til «konfidensialitetserklæringer».

Problemer i kø
Søksmålet føyer seg inn i problemene DNO har hatt den siste tiden. Konflikten med Oslo Børs over handlene til de kurdiske selvstyremyndighetene har fått selskapets aksjekurs til å svinge vilt opp og ned ettersom hva resultatet i saken ser ut til å bli.

Den seneste utviklingen er at Økokrim har bestemt seg for å etterforske handlene nærmere.

Les mer: Økokrim etterforsker DNO
Les også: Økokrim avviser DNOs kritikk

Kommentarer til denne saken