Oslo Børs fikk seg en liten knekk etter at oljeprisen stupte

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen falt 1,13 prosent til 321,34 poeng mandag. Det var også børsnedgang i Asia, Europa og Asia.

Dollarkursen styrket seg i løpet av helgen, og det har gitt en svekkelse i råvaremarkedet. I tillegg bekymrer markedet seg for at etterspørselen etter bensin stadig utvikler seg svakere enn hva økonomene hadde forventet. Det igjen skaper frykt for at oljeprisen har steget mer enn forventningene om en økonomisk bedring i verden kan rettferdiggjøre.

Da handelen på Oslo Børs stengte mandag hadde kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i november falt 3,4 prosent til 68,77 dollar per fat. I USA viser den amerikanske lettoljen WTI tilsvarende nedgang.

StatoilHydro slått av Hydro
StatoilHydro ble for en gangs skyld ikke den mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Interessen for Norsk Hydro var større. Samlet ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for drøye 4,9 milliarder kroner, og det er betydelig lavere enn hva snittet var i forrige uke. Aksjer for 647 millioner kroner byttet hender i Norsk Hydro, mens omsetningen i StatoilHydro-aksjen lå på 623 millioner kroner. Det er langt lavere enn snittet de siste ukene.

Hydro-kursen endte tilnærmet flatt med en nedgang på 0,13 prosent til 39,55 kroner. StatoilHydro-aksjen falt 1,19 prosent til 132,40 kroner.

Verre gikk det med solenergiaksjen REC som falt 4,26 prosent til 50,55 kroner. I forrige uke pekte REC-aksjen seg ut positivt og var den aksjen blant tungvekterne som steg mest. I løpet av de fem handledagene fikk kursen et løft på nærmere 20 prosent.

Telekom og cruise
Telenor skilte seg ut og ble sendt opp 0,80 prosent til 63,25 kroner. Etter kapitalmarkedsdagen i forrige uke har flere meglerhus oppgardert både kursmål og anbefaling i aksjen. Sist ut er Nomura som hever kursmålet i Telenor til 75 kroner fra 72 kroner. Analytikeren i Nomura har valgt å beholde kjøpsanbefalingen.

Etter at børsen stengte sendte Telenor ut en melding der det kommer frem at finansdirektør Trond Westlie forlater Telenor etter fem år i selskapet. Westlie har fått ny jobb, og skal til Danmark og A. P. Moeller-Maersk Group i stillingen som finansdirektør.

Les mer: Finanstopp forlater Telenor

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises fikk også et klart løft. Kursen steg 2,25 prosent til 141 kroner, og i likhet med Telenor har analytikerne lagt sin elsk på RCL-aksjen.

Bråk rundt DNO
Oljeselskapet DNO ba om Oslo Børs om å suspendere handelen med selskapets aksjer fra handelen. Ifølge en børsmelding skal DNO komme med en kunngjøring rundt selskapet. DNO har vært i hardt vær siden det kom avsløringer rundt oljeselskapets salg av egne aksjer for snart ett år siden. Dagens Næringsliv har slått stort opp om hvem som angivelig har vært innblandet i kjøpet, og stilt spørsmål knyttet til omstendighetene rundt transaksjonen. DNO på sin side hevder at de ikke har vært informert om hvem som har stått som kjøper, og fått medhold i dette synet av børsens eget klageorgan, Børsklagenemnden.

Oljeselskapet tilbakeviser også oppslag i avisen der det blir stilt spørsmål knyttet til hvor pengene etter salget kan ha blitt av.

Les mer: DNO fant savnede millioner

DNO-aksjen falt 4,04 prosent til 6,66 kroner, og den forble suspendert fra handel da børsen stengte.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her