*Nettavisen* Økonomi.

Dobbeltmoral i Dagbladet

I Dagbladet synes man det er greit med norske oppkjøp i Polen og Danmark, men uetisk og kulturløst hvis briter kjøper i Norge.

21.06.06 12:21

NA24-KOMMENTAR: Dagblad-kommentator Gudleiv Forr er indignert over at Orkla Media muligens blir solgt til en utenlandsk kjøper. Kjøperen blir angivelig det britiske selskapet Mecom.

I kommentaren, som har tittelen «Uten kultur», skriver han at Orkla-styret «skalter og valter med institusjoner som har lange og solide røtter i det norske samfunn» fordi Orkla angivelig vil selge til den kjøperen som betaler mest for konsernets medievirksomhet, selv om det skulle være en utenlandsk kjøper. Forr fratar Orkla-styret – eller kapitaleiernes lakeier, som han kaller dem - både etikk og kultur.

Utrolig nok finner Forr ikke plass i sin kommentar til å nevne at en av de viktigste utfordrerne i kampen om å overta Orkla er hans arbeidsgiver, som er norsk, og som ifølge den Forrske tankegang derfor burde få kjøpe Orkla Media på billigsalg. Men la oss nå la denne syke moren ligge i fred på sitt leie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Internasjonalt konsern
Mer påfallende er det at Forrs kommentar kommer omtrent ti år for sent. Orkla Media er i dag et internasjonalt og kommersielt medieselskap, ikke noe norsk kulturselskap, som Forr later til å tro.

Hoveddelen av medievirksomheten er utenfor Norge. Avisopplaget er for eksempel vesentlig større i Polen enn i Norge.

Men som vanlig reagerer norske internasjonaliseringsmotstandere først når det er norske bedrifter som kan bli solgt til utlandet, ikke når norske bedrifter kjøper i utlandet. Hvor var for eksempel reaksjonene i Norge da Orkla Media kjøpte det tradisjonsrike danske avishuset Det Berlingske Officin i 2000 og dermed doblet sin størrelse?

Snakk med styrelederen
Hvis Forr skulle være interessert i bakgrunnsinformasjon om hvordan Orkla Media ble bygd opp som en del av et kommersielt, børsnotert Orkla, kan han jo ringe til Dagbladets styreleder og hovedaksjonær Jens P. Heyerdahl. Som kjent var han leder for Orkla-konsernet da strategien for dagens Orkla Media ble lagt og Det Berlingske Officin ble kjøpt.

Så kunne de to diskutere hvorfor det tilsynelatende er helt i orden hvis en norsk bedrift (Dagbladet) gjennom kjøp av Orkla Media blir eier av aviser i Danmark og Polen, mens det er uetisk og kulturløst hvis et britisk selskap gjennom kjøp av Orkla Media blir eier av aviser i Norge, Danmark og Polen.

Heyerdahl kunne nok også, hvis han skulle være ærlig, fortalt Forr at et børsnotert selskap som Orkla ikke kan tulle bort aksjonærenes penger på selge virksomheter billig, enten det nå skulle være begrunnet med nasjonalisme eller gammelt vennskap.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.