Gå til sidens hovedinnhold

Død mann drukner i gaver

Han er død, men allikevel Nord-Koreas øverste leder. For det får han fortsatt gaver.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I 1945 ga Joseph Stalin et skuddsikkert tog til Nord-Koreas mektige mann Kim Il Sung, som døde i 1994. Da toget ble levert startet Stalin en tradisjon som Il Sungs sønn, Kim Jong Il, nå nyter godt av og liker å vise frem.

NA24 - din næringslivsavis

I dag så bringer de fleste utenlandske rangspersoner med seg gaver til sønnen Kim Jong Il. Men ettersom Kim Il Sung ble erklært president for all evighet er han verdens eneste døde statsleder, og han mottar fortsatt gaver. Så langt skal han ha fått hele 221.411 stykker.

- Ingen annen president kunne få så mange presanger, så vårt folk lever i stolthet, sier Hong Myong Gun, ifølge Bloomberg.

- Lever i stolthet
Gavene blir lagret i et palass på 20.000 kvadrat, som sto ferdig i 1996 og ble bygget på samme tid som tusenvis av nordkoreanere sultet.

- Vårt folk kunne ikke vise alle disse verdifulle gavene i et fattig palass. Så vi bygde dette palasset med våre beste, sier turistguiden Hong Myong Gun, ifølge Bloomberg.

Mesteparten av gavene som ligger i gavehuset kommer fra velstående og mektige mennesker. Blant noen av gavene finner man at grunnleggeren av CNN, Ted Turner, donerte papirvekter med CNN-logoen. En afrikansk høvding har gitt en trone med utskårede løver samt matchende krone og stokk. Romanias kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu ga et utstoppet hode av en bjørn han hadde nedlagt. Grunnleggeren av Hyundai har donert en 1998 luksus sedan.

I Asia ble protokollen ved å gi gaver etablert da kinesiske herskere begynte å forvente at besøkende skulle vise dem ære. Men det er ikke bare gjennom gaver at Nord-Koreas elite bader i luksus.

Staselig statsleder
Dagens statsleder Kim Jong Il skal eie 200 Mercedes S-biler og ha en personlig formue på fire milliarder dollar. Amerikanske myndigheter mistenker diktatoren for å ha tjent store penger på virksomheter som narkotikasmugling, våpensmugling og hvitvasking. Sågar trykking av falske amerikanske dollar skal ha vært en hobby for Kim.

I en periode var Kim Jong Il verdens største kjøper av Hennessy Paradis konjakk, med et forbruk på over 700.000 dollar årlig. Etter legens anbefaling har han imidlertid endret dietten til eksklusive franske viner.

Folket betaler
På 1990-tallet måtte Nord-Korea redusere minimumshøyden for å kunne være med i militæret til 148 centimeter fra tidligere 150, også minimumsvekten ble redusert med fem kilo til 43 kilo, ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste.

En undersøkelse foretatt av verdens matvareprogram i 2004 fant at 37 prosent av de nordkoreanske barna led av kronisk feilernæring. Innbyggernes snitthøyde er et godt mål for å finne husholdningenes økonomiske velstand og mattilgang.

Da Nord-Korea begynte å få støtte fra andre land endte ikke de pengene opp som mat til de fattige, men i stedet opp til å kjøpe militære overskuddsfly fra Kasakhstan og til å bygge monumenter til ære for både far og sønn diktator. Resultatet ble dermed at det mellom 1993 og 2000 kom en sult som tok knekken på flere hundre tusen mennesker. Noen hevder at det var så mye som fire millioner mennesker som omkom.

- Sulten kunne ha blitt unngått, sier Marcus Noland hos Washington's Peterson Institute for International Economics, ifølge Bloomberg.

Den årlige gjennomsnittsinntekten for en nordkoreaner er kun på 914 dollar, eller 6300 kroner. Men Kim Jong Il brukte gjennom 90-tallet over 24 millioner dollar bare på å kjøpe luksusklokker og 1,3 millioner dollar på fransk parfyme.

Konjakk-knekk
For å stagge ned på Kims luksusforbruk innførte FNs sikkerhetsråd i fjor en resolusjon med forbud av eksport av luksusvarer til Nord-Korea. Resolusjonen er konstruert for å straffe Nord-Korea for landets atomprøvesprengning.

- Den nordkoreanske befolkningen har mistet både høyde og vekt gjennom årenes løp, og kanskje vil dette bli en liten diett for Kim Jong Il, sa USAs ambassadør John Bolton den gang, ifølge Bloomberg.

Den forbyr også familiemedlemmer av høytstående representanter for landets atomprogram å reise utenfor landets grenser.

USA har lagt ned eksportforbud på ski, smykker, sportsbiler, iPod og designerklær.

Kilder: Bloomberg, , Korea Times og CIA Factbook.

Reklame

Husker du disse to idiotene?