Dødssyke etter fange-eksperiment

Fangene ble brukt som forsøkskaniner av legemiddelfirmaet. Nå svever de mellom liv og død.

15.03.06 22:30

Da legemiddelselskapet TeGenero for første gang skulle teste ut sin nye medisin på dyr, ble seks fanger valgt som forsøkskaniner. Noen få timer etter at de hadde tatt medisinen, måtte alle seks legges inn på akutten.

Testingen skjedde mandag. Onsdag er to av fangene fremdeles kritisk syke, mens tilstanden for de fire siste er alvorlig. Alle er fremdeles til intensivbehandling på sykehuset Northwick Park i London.

Myfanwy Marshall (35) sier kjæresten hennes, som er en av de kritisk syke mennene, er alvorlig oppsvulmet i kroppen, og at hun har fått beskjed om at han kan dø.

- Han er så oppsvulmet i ansiktet at han ser ut som Elefantmannen, sier hun til BBC News.

28-åringen er fullstendig livløs, og er ikke en gang i stand til å bevege et øyelokk, forteller Marshall.

- De sier han kan ligge der i seks måneder. Han trenger et mirakel, det var ordene deres, han trenger et mirakel, sier hun.

Slektningene til fangene har hatt to møter med det tyske legemiddelselskapet TeGenero AG, som lager medisinen TBN1412, og amerikanske Parexel, som utførte testen. De er ikke fornøyd med informasjonen de har fått.

- Det er problemer som må bli etterforsket svært raskt, sier advokat Ann Alexander, som representerer en av de kritisk syke mennene.

TBN1412 skal behandle sykdomer som revmatisme og leukemi. Men fangene som gikk med på å være prøvekaniner, ble påført alvorlige infeksjoner.

TeGenero AG sier at i laboratorietestene hadde det ikke fremkommet resultater som tydet på fare for en slik reaksjon, og at det som har hendt, var fullstendig uventet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.