Gå til sidens hovedinnhold

Dollar i fritt fall

Den norske kronen strutter av selvtillit. Og skal bli enda sterkere.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dollaren handles nå til 4,9969 kroner. Man må helt tilbake til 1980 for å finne en like sterk krone målt mot dollar.

NA24 - din næringslivsavis

For ett år siden fikk kronen stor oppmerksomhet i internasjonale finansmiljøer og på amerikansk tv, der den ble omtalt som «The Scandinavian secret» og «Currency King».

Les mer: Kronen er TV-stjerne

Valutaen stod da i 6,10 kroner og det ble spådd at den ville styrke seg betraktelig målt mot både dollar og euro det kommende året, noe den ettertrykkelig har klart.

Blant aktørene som spådde en økning i kronen var investeringsbanken JP Morgan Chase som mente at kronen i løpet av året ville styrke seg til 5,66 dollar.

Torsdag kom årsveksten i kjerneinflasjonen for mars inn på 2,2 prosent. Det var høyere enn tallknusernes konsensus på 2,1 prosent, ifølge DnB Nors morgenrapport. Banken ventet selv at den ville komme inn på to prosent.

I dag er styringsrenten i Norge på 5,25 prosent mens den viktigste styringsrenten i USA er langt lavere med 2,25 prosent.

- Kronen skal styrkes
Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets spår at kronen skal styrkes ytterligere.

- Vi tror kronen vil bli sterkere. Spesielt på litt lengre sikt. Det har allerede vært uroligheter over lengre tid enn det vi forutså. Kronen svekkes normalt på slike uroligheter. Vi ser spesielt mot euro og pund, og tror vi vil se en styrking her, sier Viland til NA24.

Hun tror at dollaren vil fortsette å være svak på kort sikt, men at den vil hente seg inn i årets andre halvår slik at den står i 5,5 kroner om ett år.

Kan bli «krone-carry»
I fjor var det mye snakk om såkalt «carry trade», hvor investorer låner med lav rente og investerer i papirer med høyere rente. Man kan for eksempel låne i Japan, hvor renten bare er marginalt over null, og investere i et land hvor rentenivået er høyere. Valutaanalytikeren utelukker ikke at kronen kan bli utsatt for dette.

- Det er ikke umulig. Men carry trade er mindre populært for øyeblikket fordi markedene er såpass urolige. Carry trade er risikabelt når det er store bevegelser i valutakursene. Selv om det er mindre interesse for carry trade enn normalt akkurat nå, tror vi carry trade vil bli en populær strategi som kan blomstre opp stort hvis markedene roer seg nå, sier Viland.

Torsdag holder både sentralbankene i EU og England rentemøter. DnB Nor spår at resultatet her vil bli et rentekutt på 25 basispunkter.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto