De europeiske børsene stiger på bred front onsdag etter at investorene har blitt oppmuntret av sterke nøkkeltall fra den kinesiske økonomien. Samtidig sendes den amerikanske valutaen videre nedover.

Børsene på Wall Street åpner sterkt opp onsdag. Dow Jones stiger 0,4 prosent, S&P 500 legger på seg 0,55 prosent og Nasdaq leder an med en oppgang på 0,65 prosent.

- De fleste investorene er mer optimistiske enn pessimistene som når nyhetene. Jeg tror helsen i markedet er bedre enn en del av teknikerne gir det kreditt for, sier sjeføkonom Robert Brusca i Fact and Opinion Economics til CNN Money med henvisning til de som benytter seg av teknisk analyse.

Han merker seg at markedet klarer å riste av seg de noe skuffende arbeidsmarkedstallene som kom i forrige uke, og at investorenes optimisme overgår det negative sentimentet.

Oppsving
I natt la myndighetene i Kina frem nye tall som viser at industriproduksjonen har den høyeste vekstraten siden mars. I forrige måned steg industriproduksjonen med 16,1 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Dermed øker optimismen om at oppsvinget i økonomien er på rett vei.

I tillegg har den amerikanske sentralbanken gjentatt budskapet om at renten i USA vil bli holdt lav i en forlenget periode som følge av at høy arbeidsledighet og forsiktige amerikanske forbrukere vil medføre en svak bedring av amerikansk økonomi.

Vender blikket mot råvarer
Dette har fått investorene til å vende blikket mot råvarer, og gullprisen steg i dag nok en gang til nye høyder. En unse gull ble onsdag formiddag omsatt for 1.117,05 dollar, opp 1,3prosent.

- Markedsvolatiliteten vil fortsatt være høy, men jeg tror fortsatt at vil vil se signifikante nye høyder i finansmarkedene innen årsskiftet. Federal Reserve kommer ikke til å ha hastverk med å stramme inn, sier analytiker Stephen Jen ved Bluegold Capital Management til nyhetsbyrået Reuters.

Dollarsvekkelsen bidrar også til å sende opp oljeprisen.

Oljerapport
Den ukentlige oljelagerrapporten som normalt kommer onsdag ettermiddag er på grunn av feiringen av «Veterans Day» utsatt til torsdag. Opec er ute med signaler om hvordan deres analytikere ser an utviklingen for oljeprisen.

De ser en etterspørselvekst på 750..000 fat per dag i 2010, og det er en oppjustering fra tidligere anslag.

Les mer: Forsiktige OPEC-prognoser

Oljeprisen stiger etter at dollaren svekker seg videre.

På råvarebørsen i New York omsettes desemberkontrakten på råolje for 79,50 dollar fatet, opp 0,45 prosent, mens desemberkontrakten på nordsjøolje omsettes for 78,15 dollar fatet, opp 0,80 prosent.

Her er noen valutabevegelser onsdag ettermiddag:
USD-NOK: 5,5612
EUR-NOK: 8,3640
GBP-NOK: 9,2603
SEK-NOK:81,7000
DKK-NOK: 112,3300
Følg valutakurser

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,42% til 10.290,50
Nasdaq +0,65% til 2.165,05
S&P 500 +0,55% til 1.099,06
Olje (WTI) +0,94% til 79,79