Investorenes appetitt på risiko er økende og det bidrar til å svekke den amerikanske valutaen videre.

Analytikerne tror dollaren skal svekkes videre på kort sikt, men tror valutaen vil hente seg inn når markedene etter hvert normaliseres.

- Den negative samvariasjonen mellom børsene og dollarkursen har vært høy. Når børsene stiger går dollaren svakere. Dette er noe vi har sett siden konkursen i Lehman Brothers forrige høst, sier analytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets til NA24.

Spekket med nøkkeltall
Mandag steg børsene kraftig på den økende optimismen, noe som har bidratt til en bredt svekket dollar.

Denne uken er spekket med nye signaler og nøkkeltall som kan bidra til fortsatte bevegelser. Både amerikanske bruktboligtall, forbrukersentimenttall og referatet fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken vil bli fulgt nøye, mener analytikerne.

- Siden korrelasjonen er så høy, så er det ingen grunn til å tro til at det ikke skal være drivende denne uken også, mener analytiker Maren Romstad.

- Bildet ser lysere ut
- Det er mindre risikoaversjon i markedet, og det svekker dollaren, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Han trekker at bildet ser noe lysere ut enn det har gjort det siste året som en av de viktigste årsakene.

- Det er de kraftige tiltakspakkene som er iverksatt har begynt å virke. Makroindikatorene begynner å peke i riktig retning. I tillegg har vi fått flere gode selskapsresultater, så ting ser litt bedre ut, sier økonomen.

Følg valutabevegelser her

Renteutsiktene
Syed skriver i en analyse at også svakere gjeninnhentingstegn i eurosonen og dermed utsikter til mindre renteoppgang fra Den europeiske sentralbanken enn fra den amerikanske sentralbanken har bidratt.

Handelsbanken-økonomen trekker også frem den ultralave dollarrenten som gjør at en del investorer bruker dollaren som finansieringsvaluta for investeringer i andre valutaregioner. Den lave dollarrenten svekker dollaren også ved såkalte carry trades, det vil si at man låner til lav rente i dollar for å omveksle til høyere rente i annen valuta.

- Det er verdt å merke seg at både amerikanerne og europeerne ønsker seg en sterkere dollar. men så langt har ikke disse uttalelsene gitt effekt, og dollaren er fortsatt svak, sier Syed.

Skal videre ned
Syed tror at på kort sikt skal dollaren litt videre ned. Handelsbanken har en prognose om at dollaren skal ned i 5,39 innen tre måneder. Om seks måneder er prognosen en amerikansk dollar på 5,86 kroner, mens 12 månedersprognosen er en dollarstyrkelse til 6,31 kroner.

Men, det motsatte kan skje
Selv om hovedscenariet i Handelsbanken er at dollaren skal styrke seg på litt lengre sikt, så mener Syed at det kan være fare for det motsatte.

- Dollaren kan bli svekket av frykt for lavere kredittverdighet i USA med økt fokus rundt skakkjørte amerikanske statsbalanser, sier han.

Han legger til at mange land med valutaoverskudd i dollar har begynt å diversifisere seg bort fra dollar til fordel for euro. Dette kan fortsette eller øke. Til sist trekkes mindre risikoaversjon frem som en mulig grunn.