NA24.no

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

Dollaren dundrer i bakken

Sist oppdatert:
Finansmarkedene holder pusten i forkant av den amerikanske sentralbanksjefens tale.

Finansmarkedene holder pusten i forkanten av den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes pressekonferanse onsdag kveld norsk tid. Den amerikanske sentralbanken Federal reserve avslutter senere onsdag sitt to dager lange møte.

I etterkant av dette vil Bernanke gjennomføre en pressekonferanse, noe som er enendringer i den normalt tilbakeholdne politikken til sentralbanken.

Bernanke har aldri tidligere stilt opp til en pressekonferanse etter rentemøtet, noe som er vanlig i blant annet Norge. Derfor knyttes det stor spenning til denne pressekonferansen, og dollaren har svingt kraftig i forkanten. Dette vil nå skje fast på kvartalsvis basis.

Dundrer i bakken
Onsdag formiddag var dollaren nede på 5,30 kroner. Dermed har den svekket seg klart fra 5,47 kroner i påskeuken. Rett etter årsskiftet var dollaren oppe på 6 kroner i mot norske kroner.

Konsekvensen av dollarsvekkelsen er at norske varer blir dyrere å selge i utlandet, og at amerikanske eksportvarer blir billigere.

Denne effekten har fått Kina og andre kritikere til å beskylde amerikanerne for å drive med en skjult devaluering av sin valuta, men dette har blitt avvist gjentatte ganger fra Obama-administrasjonen.

I forkanten av onsdagens viktige pressekonferanse, tror økonomene at sentralbanken vil nedjustere sine vekstanslag for den amerikanske økonomien.

Ifølge DnB ligger konsensus for BNP-veksten i første kvartal som publiseres torsdag på 1,9 prosent kvartal over kvartal årlig rate.

Om dette slår til må veksten bli temmelig frisk i de neste tre kvartalene for at den amerikanske sentralbankens anslag skal slå til. Samtidig: I og med at ledighetsraten allerede i mars kom ned til 8,8 prosent, kan ledighetsanslaget synes noe høyt, skriver DbB..

Knallsterk krone
Sett opp i mot alle andre valutaer er den norske den som har gjort det best i verden så langt i år. Bare den svenske har gjort det bedre. Det siste døgnet har altså kronen styrket seg videre i mot dollar og euro.

Onsdag formiddag ble euroen notert til 7,7856 kroner. Sjekk utviklingen her:

Mot dollaren er altså kronen på knallsterke nivåer. Sjekk dollarutviklingen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere