*Nettavisen* Økonomi.

Dollaren er under seks

Dollaren er på årets svakeste nivå målt mot kronen.

12.04.07 17:31

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dollaren har fortsatt den siste tids svekkelse mot kronen, og i dag har kronen styrket seg med 0,5 prosent mot dollaren slik at en dollar nå koster rett under seks kroner. Man må helt tilbake til mai i fjor for å finne en tilsvarende kurs.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er først og fremst de norske KPI-tallene (konsumprisindeksen) på tirsdag som har trukket ned dollaren siste dagene. Det var da vi fikk en stor bevegelse fra 6,11 til rundt 6,03. Også har den trukket videre ned mot seks blank over natten, da er det først og fremst dollaren som har svekket seg generelt. Men den norske kronen har ikke styrket seg særskilt mot dollaren, sier valutaalytiker Mari Vattekar i DnB Nor Markets til NA24.

Når renteøkningssannsynligheten stiger kan det fort lede til at valutaen styrker seg.

Går smertefritt
Vattekar tror at de høye KPI-tallene på tirsdag kommer til å bidra til ytterligere innstramminger fra Norges Bank, men hun har ikke tro på at den norske kronen kommer til å utløse kjempestore bevegelser i den norske økonomien.

- Våre prognoser ligger på under seks blank over de nærmeste seks månedene. Vi tror på ytterlige innstramninger fra Norges Bank, enn hva de selv indikerer i dag, sier Vattekar til NA24.

Valutafavoritt
For rundt en måned siden spådde JP Morgan Chase at kronen i løpet av året vil styrke seg til 5,66 kroner pr. dollar. Dersom det viser seg å bli tilfellet er det den billigste dollaren på 15 år.

Nyhetsbyrået Bloomberg News skrev for kort tid siden at kronen kan bli den neste favorittvalutaen for investorer som søker høy rente. Det pekes på at investeringsbanken Goldman Sachs har ment at kronen kan være så mye som 30 prosent undervurdert mot euro.

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om såkalt «carry trade», hvor investorer låner med lav rente og investerer i papirer med høyere rente. Man kan for eksempel låne i Japan, hvor renten bare er marginalt over null, og investere i et land hvor rentenivået er høyere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.