NA24.no

Dollaren flekser muskler

Foto: BAY ISMOYO (Scanpix)
Optimisme i USA og politisk uro får euroen til å stupe mot dollar.

Utsiktene til økonomisk opptur i USA fikk dollaren til å styrke seg markant mot euro i helgen og mandag morgen norsk tid. I morgentimene var dollaren på 1,4050, mot 1,42 fredag morgen. Også i mot norske kroner har dollaren styrket seg. Sjekk valutakursene her.

En av banksjefene i den amerikanske sentralbanken FED, Charles Plosser, uttalte i helgen at Feds pengepolitikken må strammes inn i en ikke altfor fjern fremtid. Årsaken til dette er altså økt aktivitet i økonomien. En innstramming vil innebære at renten settes opp og at Den amerikanske sentralbanken begynner selge verdipapirer.

- Plosser er imidlertid regnet som en hauk og flertallet i rentekomiteen deler ikke hans syn, skriver Likevel bidro talen hans også til at dollaren styrket seg en del mot euro fredag.

Merkel i trøbbel
Den store motstanden i mot kjernekraft kom til syne under valget i den tyske delstaten Baden-Wuerttemberg. Angela Merkels parti CDU har hatt flertallet der i 58 år, men i valget før helgen mistet hun flertallet til De grønne og Sosialdemokratene.

Dette satte ytterligere fart i fallet til euroen, da markedet vurderer det slik at Merkel kan få svekket sin handlekraft.

EU-dansen
EUs toppmøte før helgen ga enkelte avgjørelser, men fortsatt er det mye som står igjen i avgjørelsen om det europeiske sikkerhetsnettet. Handelsbankens Knut Anton Mork beskriver prosessen som EU-dansen.

«På EUs toppmøte fortsatte den såkalte EU-dansen, det vil si to skritt fram, så ett tilbake. Eller kanskje ett skritt fram og to tilbake. Vel, det ble framskritt på toppmøtet, men ikke så mye som var stilt i utsikt. De ble enige om avtalen for den permanente europeiske stabilitetsmekanismen ESM, som skal tre i kraft i 2013, men først etter at tyskerne hadde fått igjennom at deres innbetaling til fondet skulle deles over fem år i stedet for tre», skriver Mork i sin morgenrapport til kundene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere