NA24.no

Dollaren mister sin superstatus

Pirater: RBN og Real Host legger ikke skjul på at det de driver med er på kant av loven. Det er slikt det blir raske penger.
Pirater: RBN og Real Host legger ikke skjul på at det de driver med er på kant av loven. Det er slikt det blir raske penger. Foto: Jason Reed ((c) Jason Reed)
Sist oppdatert:
Den dominerende posisjonen til den amerikanske valutaen går i mot slutten.

I et nytt notat fra Verdensbanken spås det at den amerikanske valutaens kommer til å miste sin dominerende posisjon. Frem til 2025 tror prognosemakerne at det kommer til å utvikle seg et flervalutasystem, der euroen og den kinesiske yuan, får en sterk posisjon.

Det er økt økonomisk aktivitet i vekstmarkeder, som det asiatiske markedet, som vil drive frem det nye pengesystemet, tror Verdensbanken.

- Dollarens nåværende dominans kommer til å ta slutt en gang innen 2025 og kommer til å bli erstattet av et monetært system der dollaren, euroen og yuan alle kommer til å være fullverdige internasjonale valutaer, står det i rapporten, som Financial Times refererer til.

Avhengig at Europa rydder opp
I rapporten slås det fast at euroen er det mest troverdige alternativet til dollaren i dag. En forutsetning er imidlertid at landene i den europeiske sammenslutningen rydder opp i enkeltlands gjeldproblemer. Land som Hellas, Irland og Portugal, i tillegg til Spania og Italia, sliter som kjent med store problemer med å håndtere gjelden sin. De tre førstnevnte får også støtte av EU og det internasjonale pengefondet for å klare seg over krisen.

Spåmennene i Verdensbanken-rapporten mener også at yuanen blir meget viktig i det nye pengesystemet. Kina har startet å internasjonalisere sin valuta, gjennom å bruke den i internasjonale transaksjoner, heter det i rapporten.

Tror på oppsving
I rapporten kommer dollardominansen til å skyte fart med økningen i den økonomiske takten i vekstøkonomiene.

Prognosemakerne venter seg et kraftig oppsving i fusjoner og oppkjøp på tverrs av landegrensene fremover. I tillegg til dette kommer investeringene i vekstøkonomiene til å skyte fart. Da vil behovet for et annet valutasystem enn dollaren melde seg raskt, tror Verdensbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere