Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren mister sin superstatus

Den dominerende posisjonen til den amerikanske valutaen går i mot slutten.

I et nytt notat fra Verdensbanken spås det at den amerikanske valutaens kommer til å miste sin dominerende posisjon. Frem til 2025 tror prognosemakerne at det kommer til å utvikle seg et flervalutasystem, der euroen og den kinesiske yuan, får en sterk posisjon.

Det er økt økonomisk aktivitet i vekstmarkeder, som det asiatiske markedet, som vil drive frem det nye pengesystemet, tror Verdensbanken.

- Dollarens nåværende dominans kommer til å ta slutt en gang innen 2025 og kommer til å bli erstattet av et monetært system der dollaren, euroen og yuan alle kommer til å være fullverdige internasjonale valutaer, står det i rapporten, som Financial Times refererer til.

Avhengig at Europa rydder opp
I rapporten slås det fast at euroen er det mest troverdige alternativet til dollaren i dag. En forutsetning er imidlertid at landene i den europeiske sammenslutningen rydder opp i enkeltlands gjeldproblemer. Land som Hellas, Irland og Portugal, i tillegg til Spania og Italia, sliter som kjent med store problemer med å håndtere gjelden sin. De tre førstnevnte får også støtte av EU og det internasjonale pengefondet for å klare seg over krisen.

Spåmennene i Verdensbanken-rapporten mener også at yuanen blir meget viktig i det nye pengesystemet. Kina har startet å internasjonalisere sin valuta, gjennom å bruke den i internasjonale transaksjoner, heter det i rapporten.

Tror på oppsving
I rapporten kommer dollardominansen til å skyte fart med økningen i den økonomiske takten i vekstøkonomiene.

Prognosemakerne venter seg et kraftig oppsving i fusjoner og oppkjøp på tverrs av landegrensene fremover. I tillegg til dette kommer investeringene i vekstøkonomiene til å skyte fart. Da vil behovet for et annet valutasystem enn dollaren melde seg raskt, tror Verdensbanken.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken